„Minaepolis star tribjun” i Rojters dobitnici Pulicera

Američki list ”Mineapolis star tribjun” dobitnik je ovogodišnje Pulicerove nagrade u kategoriji udarnih vesti za izveštavanje o smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, dok su agencija Rojters i časopis ”Atlantik” podelili nagradu za ”eksplanatorno novinarstvo”.

Nekoliko ovogodišnjih dobitnika dobilo je priznanje za praćenje pandemije korona virusa i izveštavanje o protestima nakon Flojdove smrti koji su prerasli u pokret „Životi crnaca su važni”, prenosi Rojtrers.

Odbor za dodelu Pulicerove nagrade saopštio je na ceremoniji koja je prenošena onlajn da je dodelio i nagradu za „posebno dostignuće” Darneli Frejzer, tinejdžerki koja se zatekla na mestu ubistva Flojda i snimila ga.

Objavljivanje dobitnika Pulicerove nagrade trebalo je da bude održano u aprilu, ali je odloženo zbog pandemije korona virusa.

Dodela nagrada, koja se obično održava nedugo nakon objavljivanja, odložena je za jesen, prenosi Tanjug.

Pulicerova nagrada je najprestižnija nagrada u američkom novinarstvu, a dodeljuje se od 1917. godine, kada ju je novinski izdavač Džozef Pulicer ustanovio u svom testamentu.

Izvor: politika.rs