Ministri EU: Proširenje ulaganje u mir i bezbednost, bez pregovora sa Skopljem i Tiranom

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu istakli strategijsku važnost i geopolitičku realnost ulaska novih članica u EU kao ulaganje u mir, demokratiju, stabilnost, ali nisu uspeli da se dogovore o početku pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom.

To je, po završetku ministarskog zasedanja Unije, izjavila Ana Paula Zakarijas, šefica diplomatije Portugalije, predsedavajuće EU.

Ministri EU su “primili na znanje najnovija zbivanja u regionu i podvukli strategijsku važnost i geopolitičku realnost procesa proširivanja Evropske unije, koji predstavlja ulaganje u mir, demokratiju, boljitak, bezbednost i stabilnost u Evropi”.

Portugalska ministarka je ocenila da današnje medjuvladine konferencije EU sa Srbijom i Crnom Gorom u Luksemburgu, iako nije bilo otvaranja novih poglavlja u pregovorima Beograda i Podgorice o članstvu, “šalju povoljan znak o povezanosti Evropske unije sa Zapadnim Balkanom i posebno se tiču nove metodologije proširivanja”.

Večeras će visoki zvaničnici EU i premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Zdravko Krivokapić, na konferenciji za štampu, obelodaniti o čemu je bilo reči na “političkim medjuvladinim konferencijama” Unije i te dve zapadno balkanske zemlje.

Ana Paula Zakarijas je objasnila da “uprkos svim naporima nije bilo moguće postići sporazum o pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju i Albaniju i sazivanju prve medjuvladine konferencije sa ta dva kandidata za članstvo u EU”.

Portugalska ministarka je navela da će napori u tom pravcu biti nastavljeni tokom slovenačkog predsedništva EU u idućih šest meseci.

Šefovi diplomatija su, rekla je takodje ona, upoznati da je s Evropskim parlamentom postignut politički dogovor o IPA III programu EU podrške reformama na Zapadnom Balkanu od 14,6 milijardi evra u razdoblju 2021-2027, koji stupa na snagu tokom predstojećeg slovenačkog predsedništva EU.

Izvor: beta.rs