Mir, dobra volja i mafijaška ubistva

Policija u Italiji je uoči Božića uhapsila nekoliko desetina osumnjičenih pripadnika napuljske mafije Kamora. Hapšenja su potvrdila ono što mnogi u Italiji već znaju – da kriminalne aktivnosti mafije ne prave pauzu za praznike.

Tužioci su saopštili da su osumnjičeni od vlasnika prodavnica skupljali takozvani „božićni reket“ – novac koji plaćaju kako bi izbegli razbijanje prozora, misterozne požare ili bombu ispod autmobila, piše „Gardijan“.

Tokom praznične sezone, mafijaški bosovi često šire biznis, naručuju ubistva, planiraju strategije za novu godinu i čak ubijaju, navodi britanski list.

Na Božić prošle godine, Marčela Brucezea (51), brata bivšeg mafijaša koji je postao doušnik, upucala su dva muškarca sa kapuljačama. Ubistvo je naredio klan moćne kalabrijske mafije Ndrangeta. Ubice, koje su nosile fantomke, čekale su blizu stana žrtve u istorijskom centru Pezara u regiji Marke, i ispalili u njega najmanje 20 hitaca.

„Gardijan“ piše da je spisak osoba koje mafija ubije za Božić dugačak i pun simbolike. Uobičajeno je da ubistvo policajca, neprijatelja ili nekog drugog ko se zamerio tom udruženju, posluži kao jezivi božićni poklon.

Đuzepea Mantalta, policajca iz zatvora Ućardone u Palermu, u kojem su godinama robijali glavni mafijaški bosovi, ubio je mafijaški plaćenik u noći 23. decembra 1995. dok je ulazio u automobil, pred očima žene i ćerke. Istragom je, kao je prenio „Gardijan“, utvrđeno da ja ubistvo Mantalta trebalo da bude božićni poklon za bosove koji su bili zatočeni u Ućardonu u nekoj vrsti samice.

Nekoliko meseci ranije, Montalto je presreo poruju jednog bosa napisanu na papiriću, koja je trebalo da bude predata drugom mafijašu. Odmah ju je predao svojim nadređenima. Bivši mafijaš Frančesko Milaco je priznao sudijama da je mafija naručila ubistvo „kao božićni poklon drugovima u zatvoru“.

Prilika za pomirenje između klanova

Britanski list dodaje da božićni praznici služe i kao prilika za pomirenje sa drugim klanovima i za rješavanje sporova među pripadnicima mafije.

Tužioci u Kataniji su prošlog novembra otkrili detalje iz istrage u kojoj je drugi mafijaš koji je postao doušnik, Frančesko Skvilaći, rekao da, kada se pročulo da je počeo brutalni rat između klanova Santapaola i Erkolano nakon jednog nenamjernog ubistva, rivalski bosovi su se na Božić 2007. sastali u ćeliji u zatvoru Bikoka da podijele praznični obrok. Tom prilikom su mafijaši stavili tačku na krvavi sukob u tom sicilijanskom gradu.

„Nije retko da mafijaši, koji drže do tradicije, provedu Božić sa mafijaškom braćom“, rekao je bivši tužilac Serđo Lari, koji je više od deset godina bio šef odseka za borbu protiv mafije u Palermu.

„Najmoćniji kumovi Palerma su to radili svake godine. Dogovorili bi se da se sastanu u kući nekog bosa da razmijene božićne čestitke i planiraju kriminalne strategije za narednu godinu.“

Noć kad je planirano ubistvo Falkonea i Borselina

Šef sicilijanske mafije Toto Rina, koji se smatra jednim od najokrutnijih bosova u istoriji mafije, tokom božićne večere 1991, pošto je nazdravio čašom šampanjca ostalim mafijašima, odlučio je da je došlo vreme da se objavi rat „neprijateljima mafije“.

„Upravo u tom momentu je mafija planirala ubistvo legendarnih sudija koji su se borili protiv mafije, Đovanija Falkonea i Paola Borselina“, rekao je Lari.

Još jedan od razloga zašto je Božić tako „specijalan“ za mafijaše je keš, piše „Gardijan“. Ljudi troše više na poklone, ukrase i večere, a mafija uvijek čeka da iskoristi priliku. Zahtjevi mafijaša za plaćanje reketa, poznatog kao pico (pizzo), su uporniji tokom praznika.

„Plaćanje reketa za Božić je postala standardna kriminalna praksa u Palermu“, rekao je za „Gardijan“ Salvo Karadona, advokat iz udruženja Adiopico (Addiopizzo – Zbogom reketu).
Adiopico okuplja vlasnike radnji koji nastoje da odbijaju plaćanje reketa. „Za Božić, mnoge firme imaju veći prihod, i Koza nostra krajem novembra počinje da obilazi vlasnike prodavnica kako bi ih podsjetila da je Božić na pragu i da će uskoro morati da ‘srede’ račune. Zato Adiopico pokreće nekoliko kampanja u decembru, da bi podstakao vlasnike radnji da se pobune“.

Međutim, mafijaške božićne priče nemaju uvijek srećan kraj za kriminalce, dodaje „Gardijan“ i podsjeća na događaj iz 2015, kada su karabinjeri jedne noći upali u kuću bosa iz Palerma, Marijana Markezea. Mafijaš se bio prerušio u Djeda Mraza i dijelio poklone svojoj unučadi. Uspio je da tako odeven pobegne na stražni izlaz. Nakon višemesečnog bekstva, uhapšen je u martu 2016. i umro je u zatvoru nekoliko nedelja kasnije.

Ndrangeta pružila pipke na sever

Ndrangeta je pretekla sicilijansku Koza nostru i postala najmoćnija mafijaška grupa u zemlji i jedno od najvećih kriminalnih udruženja u svijetu. Italijanska policija je ovog meseca uhapsila 334 osobe u jednoj od najvećih antimafijaških operacija u Italiji, što je naglasilo širenje dosega te grupe. Akcije su sprovedene i u Nemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj, prenio je Rojters.

Tužilac Nikola Geteri, koji je predvodio istragu, rekao je da su umešani avokati, blagajnici, javni činovnici, sudski službenici.

„Mafijaši nisu u poziciji da sprovode sofisticirano pranje novca. Za to su im potrebni profesionalci“, dodao je Gateri.

Italijanski istražitelji kažu da je Ndrangeta, koja se sastoji od desetina manjih klanova koji su odgovorni liderima u Kalabriji, sada najveći posrednik u trgovini kokainom u Evropi.
U akciji 19. decembra uhapšeni su ugledni advokat Đankarlo Piteli, bivši poslanik stranke Forca Italija Silvija Berluskonija, gradonačelnik priobalnog kalabrijskog grada i jedan visoki zvaničnik policije.

Iako je Ndrangeta i dalje koncentrisana u Kalabriji, jednoj od najsiromašnijih oblasti u Evropi, ona se uspješno infiltrirala u bogati sever, kažu istražitelji.

Izvor: Vijesti.me