Mirni protest prerastao u nerede

Nedeljni antivladin protest u Hong Kongu, najavljen kao mirni protest, prerastao je u nerede u kojima su bacane benzinske bombe i ispisivani grafiti po zgradi vlade, izvestila je policija po čijim je podacima u na ulice izašlo 183.000 demonstranata.

“Pobunjenici su grafitima išarali zidove Visokog suda, bacali benzinske bombe i zapalili vatru u blizini zgrade suda, oštetivši državnu imovinu i ozbiljno dovodeći u pitanje duh vladavine zakona”, izvestila je policija koja je izdala dozvolu za mirnu protestnu šetnju.

Gomila demonstranata odevenih u crno obrušila se u nedelju na ulice azijskog finansijskog središta u najvećem antivladinom skupu od lokalnih izbora prošloga meseca obeležavajući šest meseci protesta protiv gradskih vlasti i njihove sve veće podložnosti komunističkom režimu u Pekingu.

Po podacima organizatora, u protestima je učestvovalo oko 800.000 ljudi, dok policija tvrdi da ih je bilo 183.000.

Proteste je organizirao Front za civilna i ljudska prava koji predvodi velike proteste koji su počeli 9. juna u Hong Kongu.

Policija je izvestila i da su trgovine i banke uništene u užurbanoj trgovačkoj četvrti Causeway Bay i četvrti Wan Chai.

Protestii su pokrenuti zbog najave donošenja zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenika u ostale delove Kine. Demonstranti su postavili pet zahteva, uključujući opšte biračko pravo i istragu navodne policijske brutalnosti.

Stanovnici Hong Konga koji, po formuli “jedna zemlja, dva sastava”, ima znatnu autonomiju i uživa više političkih sloboda od ostatka Kine, strahuju od pokušaja Pekinga da umanji autonomiju tog grada.

Peking to odbacuje, a za proteste krivi SAD i Veliku Britaniju, čija je kolonija bio Hong Kong.

Stanje u Hong Kongu je relativno mirno od izbora za veća gradskih četvrti 24. novembra, na kojima su prodemokratski kandidati osvojili skoro 90 posto mesta, dok su na prethodnim izborima većinu odneli propekinški kandidati.

Izvor: Jutarnji.hr