Mišel: EU će znatno povećati vojnu podršku Moldaviji

“Naša evropska dužnost je da pomognemo i da podržimo vašu zemlju i da povećamo našu podršku vašoj stabilnosti, bezbednosti i teritorijalnom integritetu”, rekao je Mišel.

Mišel, Foto: ReutersMišel, Foto: Reuters

Beta 04.05.2022.

Evropska unija će “znatno povećati” svoju vojnu pomoć Moldaviji, rekao je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, poslije napada na separatističku oblast te zemlje koja se graniči sa Ukrajinom i zbog čega se strahuje od dalje destabilizacije.

“Predviđamo da ove godine znatno povećamo našu podršku Moldaviji, isporukom dodatne vojne opreme njenim oružanim snagama”, rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kišinjevu sa prozapadnom moldavskom predsjednicom Majom Sandu.

EU ima “zadatak” da podrži Moldaviju rekao je danas Mišel. On je govorio nekoliko dana poslije napada na otcijepljenu prorusku moldavsku teritoriju Pridnestrovlje, koji su izazvali strahovanja od prelivanja sukoba iz Ukrajine.

“EU se potpuno solidariše sa vašom zemljom Moldavijom. Naša je evropska dužnost da pomognemo i da podržimo vašu zemlju i da povećamo našu podršku vašoj stabilnosti, bezbjednosti i teritorijalnom integritetu”, rekao je Mišel.

Moldavija je zvanično, početkom marta, podnijela zahtjev za članstvo u Evropsku uniju, nedjelju dana poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Moldavija strahuje od prelivanja sukoba iz Ukrajine u Pridnjestrovlje.

Ta oblast, koja se otcijepila od Moldavije nakon kratkog građanskog rata poslije raspada Sovjetskog Saveza, ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija to područje podržava i ekonomski i vojno.

Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage, ali se strahuje da mogu biti iskorišćeni za invaziju na Ukrajinu.

Izvor: vijesti.me