Mišel rekao da će poslati novi predlog budžeta EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je sinoć na Tviteru da će uskoro poslati liderima zemalja članica Evropske unije (EU) novi predlog sedmogodišnjeg budžeta i plana za oporavak.

“Uskoro ću proslediti čelnicima svoj novi predlog, koji je plod intenzivnog kolektivnog rada. Znam da su poslednji koraci uvek najteži, ali sam uveren da je dogovor moguć” , rekao je Mišel u video objavi na Tviteru.

Nastavak samita EU danas je nekoliko puta odlagan.

Trebalo je da počne u 16 časova, pa odložen na 17, a onda za još jedan sat, ali nije počeo ni u 19 časova.

Sastanak je pomeren jer je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel radio na novom predlogu koji će staviti na sto, uz konsultacije sa liderima zemalja članica.

Samit koji je počeo u petak u 10 sati trebalo je da bude završen u subotu.

Pregovori o budžetu EU od 1,85 hiljada milijardi eura i fondu za oporavak od najteže krize u dužem vremenskom periodu ukazali su na neslaganja među članicama bloka.

Čelnici Francuske i Nemačke Emanuel Makron i Angela Merkel su u dva navrata vrlo nezadovoljni naglo napuštali četvorodnevni sastanak u Briselu, jer su ocenili da među partnerima u EU nema istinske volje za solidarnost i pomoć najteže pogođenima od koronavirusa, kao ni svesti da bez toga cela Unija srlja u propast.

Izvor: Vijesti.me/BETA