Mišel Uelbek: “Smrt nikada nije bila tako diskretna”

Pisac Mišel Uelbek, jedan od najpopularnijih i najkontroverznijih francuskih autora, govorio je o korona virusu i “svetu posle” u pismu koje je pročitano na francuskom radiju France Inter.

Pisac kojem se pripisuje da je predvideo napad na kule bliznakinje u Njujorku, kao i “žute prsluke”, sada kaže da ne očekuje “novi svet” nakon pandemije, naprotiv.

– Nimalo ne verujem u izjave tipa ‘više ništa neće biti kao pre’. Naprotiv, sve će ostati potpuno isto. Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, sve će biti isto, malo gore – smatra jedan od najintrigantnijih pisaca današnjice.

Pandemija korona virusa, dodaje Uelbek, “trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku”, a posebno “smanjenje kontakata među ljudima”.

– Epidemija korona virusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarelost pogađa odnose među ljudima – navodi on.

Uelbek smatra da bi bilo pođednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovo otkrili smrt i dodaje da “smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja”.

– Žrtve se svode na brojke u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog – navodi Uelbek.

Pisac dodaje da je ovih nedelja važan podatak i starosna dob bolesnih.

– Do kada bi ih trebalo reanimirati i lečiti? 70, 75, 80 godina? U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost – smatra Uelbek.

Izvor: blic.rs