MMF: Još se ne nazire kraj korona krize

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da kriza koronavirusa još nije gotova i dodao da je potrebna multilateralna saradnja kako bi se obezbedile adekvatne zalihe vakcine, kada ona bude proizvedena.

U tekstu objavljenom u časopisu Foreign Policy, direktorka MMF-a Kristalina Georgieva i glavna ekonomistkinja Fonda, Gita Gopinath, navele su da je aktuelni ekonomski oporavak od krize rezultat brze primene mera podrške država centralnih banaka neviđenih razmera, ali da će biti potrebno da se ulože dodatni napori.

“Oporavak je i dalje vrlo krhak i neujednačen po regionima i sektorima. Da bi se obezbedio nastavak oporavka, od ključnog je značaja da takva podrška ne bude preuranjeno obustavljena”, ocenile su Georgieva i Gopinath u članku.

Bolest kovid-19, izazvana novim koronavirusom, odnela je 900 hiljada života širom sveta, a MMF procenjuje da će ukupni troškovi krize dostići 12 biliona američkih dolara do kraja naredne godine, zbog čega će zemljama sa niskim prihodima verovatno biti potrebna kontinuirana finansijska podrška.

MMF je obezbedio hitno finansiranje za 75 zemalja, među kojima je 47 država sa niskim prihodima i najavio da je spreman da obezbedi podršku za širi spektar zemalja sa srednjim dohotkom.

Osim podrške radnicima i preduzećima i ulaganja u sprečavanje globalnog zagrevanja i zaustavljanja rasta nejednakosti u svetu, lideri MMF-a poručuju da vlade moraju da sarađuju na međunarodnom nivou kako bi se zdravstvena kriza okončala.

“Do utorka je u procesu razvoja bilo najmanje 128 vakcina, od kojih je 37 već u fazi testiranja na ljudima”, pišu Georgieva i Gopinath, koje prognoziraju da postoje šanse od 90 odsto za usešan razvoj takvog proizvoda.

One su dodale da je globalna saradnja neophodna kako bi se obezbedila blagovremena proizvodnja i odgovarajuće zalihe za sve zemlje, bez obzira na njihova finansijska sredstva, kao i pravedna distribucija vakcina.

“Neujednačena raspodela bi mogla da poboljša ekonomske prilike u zemljama koje prve obezbede vakcinu, ali ih neće zaštititi od slabe tražnje trgovinskih partnera iz zemalja koje će se bez vakcine mučiti sa ekonomskim oporavkom”, zaključuje se u tekstu.

Izvor: Vijesti.me