MMF: Vlade i centralne banke od izbijanja epidemije obećale 19,5 biliona dolara za globalnu ekonomiju

Vlade i centralne banke su od izbijanja pandemije u svetu obećale da će izdvojiti 19,5 biliona američkih dolara (16.425.786930.150 eura) kako bi podržale globalnu ekonomiju, pokazuje izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). “Vlade su objavile mere podrške od skoro 12 biliona dolara (više od 10 biliona eura) do septembra ove godine, a centralne banke su svojim merama dodatno pomogle sa najmanje 7,5 biliona dolara (više od šest biliona eura), kako bi se ublažio uticaj pandemije na njihove ekonomije”, navodi MMF u svom godišnjem izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Ipak, kako smatraju u MMF, uprkos nezapamćenom obimu i brzim spasilačkim merama, koje su obuhvatile smanjenje poreza, subvencionisanje zarada, odobravanje kredita malim preduzećima i rezanje kamata na rekordno niske nivoe, globalna ekonomija trpi najgoru recesiju od Velike depresije, prenosi Tanjug.

Ekonomska aktivnost i zapošljavanje u velikim delovima sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropu, i dalje je znatno ispod nivoa na kojem je bila pre udara pandemije.

Iako najava vakcina protiv koronavirusa nagoveštava poboljšane izglede za globalnu ekonomiju naredne godine, one neće mnogo pomoći zemljama u neposrednoj budućnosti.

Potencijalne prepreke na putu za obezbeđenje dodatne finansijske podrške privredama mogle bi da ugroze ionako krhki oporavak.

U SAD-u, gde broj slučajeva koronavirusa raste, odbijanje predsednika Donalda Trampa da prizna pobedu Džozefa Bajdena moglo bi da zaustavi napore da se još jednom donese veliki paket podsticaja.

U zemlji i dalje ima oko deset miliona radnih mesta manje nego pre početka pandemije, a nekoliko država uvodi nova ograničenja kako bi zaustavile rast broja zaraženih, što će dodatno otežati oporavak. Istovremeno, Evropska unija (EU) se suočava s unutrašnjom pobunom koja bi mogla da odloži konačno odobrenje njenog fonda za oporavak od koronavirusa vrednog 800 milijardi eura, o kojem su mesecima vođeni pregovori i koji bi trebalo da startuje 1. januara.

Izvor: Vijesti.me