Mobilni operateri u SAD ponovo odložili puštanje 5G mreže u blizini aerodroma

Uprkos najavi o pauziranju 5G mreže u blizini aerodroma, pojedini avio-prevoznici i dalje otkazuju letove ili menjaju modele aviona koji su bili predviđeni na rutama za SAD

Kompanije AT&T i Verajzon odložiće aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma pošto su najveće američke avio-kompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova.

Odluka je objavljena pošto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u sredu trebalo da počne u SAD, prenosi Tanjug

Aviokompanije žele da se spreči korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista.

Kompanija AT&T je saopštila da će odložiti uključivanje novih telekomunikacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da reši spor u saradnji sa federalnim regulatorima.

Potom je Verajzon naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma.

Verajzon je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspeli da reše pitanje „5G navigacije oko aerodroma”, iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta.

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada su kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti „katastrofalna” kriza, jer bi nova usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove „haos” na letovima u SAD i da bi „desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu”.

„Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena”, napisali su izvršni direktori Ameriken erlajnsa, Delta erllajnsa, Junajted erlajnsa, Sautvest erlajnsa i drugih kompanija u pismu, preneo je Rojters.

FAA je upozorila da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

AT&T i Verajzon, međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbedno koriste u brojnim drugim zemljama.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi 5G signali potencijalno mogli da utiču na pokazatelj visine leta, koji igra ključnu ulogu prilikom sletanja nekih modela aviona po lošem vremenu, a avio-kompanije kažu da se to upozorenje inicijalno odnosi na model boing 777.

Uprkos najavi AT&T-a i Verajzona da će pauzirati uvođenje 5G mreže u blizini aerodroma, pojedini avio-prevoznici i dalje otkazuju letove ili menjaju modele aviona koji su bili predviđeni na rutama za SAD.

Avio-kompanija Emirejts iz Dubaija, koja najviše u svetu koristi boing 777, saopštila je da će obustaviti letove ka devet američkih destinacija od 19. januara, datuma koji je najavljen za uvođenje 5G bežične mreže u SAD.

Letovi Emirejtsa prema aerodromima u Njujorku „Džon Ficdžerald Kenedi”, Los Anđelesu i Vašingtonu će se odvijati i dalje.

Dve velike japanske avio-kompanije, Ol Nipon Ervejz i Japan Erlajns, objavile su da će ograničiti letove boingom 777. Iz Nipona su dodali da otkazuju ili menjaju tip aviona koji koriste na nekim letovima za SAD.

Korejan Er Lajns je saopštio da je zamenio boingove avione 777 i 747-8 drugim modelima vazduhoplova na šest američkih putničkih i teretnih letova, tajvanski avio-prevoznik Čajna Erlajns je najavio promenu rasporeda nekih letova, a hongkonški Kataj Pacifik Ervejz je izvestio da će koristiti različite tipove aviona ako bude potrebno.

Sve pomenute avio-kompanije su u obrazloženjima navele da su odluke donele reagujući na Boingovo obaveštenje da 5G signali mogu da ometu rad visinomera na modelu 777.

Izvor: politika.rs