Moćni antibiotici iz prirode

Antibiotici su farmakološki agensi koji mogu potpuno uništiti patogene mikroorganizme ili zaustaviti njihov rast ili razmnožavanje bez pričinjavanja značajnije štete organizmu domaćinu.

Savremena medicina snažno se oslanja na upotebu ovakvih hemijskih agensa u borbi protiv velikog broja zaraznih bolesti.

U narodnoj medicini u tu svrhu se već vjekovima koriste namirnice koje su prirodni antibiotici. U nastavku donosimo neke od njih.

Naravno, ove namirnice nisu zamena za antibiotike koje vam prepisuje lekar. One imaju svojstva antibiotika, ali nikako nisu u istom rangu s medicinskim i ciljano propisanim preparatima. Mogu sprečiti ili ublažiti upale i jačati imunitet, ali ukoliko se borite s upalom, svako konsultujte lekara, piše zadovoljna.

1. Beli luk

Dokazano je da hemijski sastav belog luka, uključujući alicin, pokazuje antibakterijsko delovanje. Beli luk se vekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko delovanje prvi put je opisano sredinom 1800-ih. Najdelotvorniji je kada se konzumira sirov, i to lagano usitnjen. Naime, kada ga lagano usitnimo iz njega se oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u spomenuti alicin te ga takvog možemo dodati u sir, sos i slično.

Ako ne podnosite miris i ukus belog luka, na tržištu se može naći i u obliku praha, ulja, ekstrakta i tableta.

2. Luk

Luk je čest dodatak koji se koristi u pripremanju hrane, a sadrži snažne flavonoide koji deluju poput antibiotika.

Da bi se povećala njegova djelotvornost, dobro ga je narezati i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Taj postupak će povećati izlučivanje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja među namirnice prirodne antibiotike.

3. Origanovo ulje

Origanovo ulje je jedno od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja jer sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična spoja. Istraživanja pokazuju da je ulje origana djelotovrno protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija, uključujući Escherichiu coli i Pseudomonas aeruginosa.

Da biste ulje origana koristili kao prirodni antibiotik, možete ga pomiješati s vodom ili kokosovim uljem. Treba biti oprezan jer je reč o vrlo jakom ulju pa se nikada ne sme koristiti više od jedne do dve kapi dnevno i to najviše četrnaest dana.

4. Med

Med je obično prva namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni. Da bi se proizveo otprilike jedan kilogram meda, pčele moraju sletjeti na cvet oko 100 000 puta. Cvetni med potieče od cvetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih supstanci koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvetna varijanta.

Dokazano je da med, pre svega cvetni, jača imunitet, poboljšava varenje, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva i ubrzava otklanjanje toksina iz organizma.

5. Jabukovo sirće

Jeftina namirnica koja se često koristi i u svrhe mršavljenja odnosno podsticanja brzine metabolizma, takođe ima antibiotska svojstva. Jabučni ocat, dobijen fermentacijom svežih jabuka, sadrži visok udeo sirćetne i jabučne kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina.Takođe je dobar izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta karotena.

Često se preporučuje da se pije u čaši vode s dodatkom meda, ali ako vam ukus kašike jabukovog sirćeta rastopljenog u čaši vode nije opcija, jednostavan način na koji ga možete unijeti je dodavanjem na salate.

5. Đumbir

Đumbir ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva. Brojna istraživanja pokazala su da pomaže u prevenciji gripa i prehlade, a vrlo povoljno deluje i na sistem za varenje. Od njega se najčešće kuva čaj, a može se i sveže narendan dodati u brojna jela. Imajte na umu da je njegov ukus vrlo intenzivan, pa treba pripaziti na količinu koju konzumiramo.

7. Ren

Sirovi ren može pomoći u prevenciji i lečenju infekcije sinusa, mokraćne bešike i kožnih infekcija. U sastavu rena nalazi se visok udio sumpora koji dokazano deluje kao antibiotik. Ren može pomoći u eliminaciji parazita iz sistema za varenje, stimulisati rad imunološkog sistema i povećati nivo belih krvnih zrnaca.

8. Kurkuma

Egzotična kurkuma ima snažno delovanje na čitav organizam, a može se dodati kao začin raznim jelima. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažna protivupalna i antioksidaciona svojstva. Može ublažiti simptome gripa i prehlade.

Izvor: Vijesti.me