Montreal: Aktivisti srušili statuu prvog kanadskog premijera

Aktivisti u Montrealu srušili su statutu prvog kanadskog premijera sera Džona A. Mekdonalda, povezanog sa okrutnim politikama koje su ubile brojne pripadnike autohtonog stanovništva krajem 19. veka, prenosi BBC. Premijer Kvebeka je na Tviteru napisao da “bez obzira na to šta neko mislio o Džonu A. Mekdonaldu, uništavanje spomenika na ovaj način je neprihvatljivo”.

“Mi moramo da se borimo protiv rasizma, ali uništavanje delova naše istorije nije rešenje. Vandalizam nema svoje mesto u našoj demokratiji i statua mora da se obnovi”.

Aktivisti su od gradonačelnice Montreala zatražili da Mekdonaldova stauta bude uklonjena na osnovu potpisane peticije. Međutim, kako gradonačelnica nije preduzela nikakve korake po tom pitanju, aktivisti tvrde da su rešili da preduzmu stvar u svoje ruke.

Kanadski CBC prenosi da niko nije uhapšen zbog ovog incidenta. Mekdonald je bio premijer Kanade tokom 19 godina, u periodu između 1860. i 1890. godine. Prvi kanadski premijer poznat je po politikama koje su doprinele izgradnji nacionalne države, kao i po formiranju rezidencijalnog školskog sistema.

Ovakav školski sistem je tokom duže od jednog veka doveo do iseljavanja najmanje 150.000 dece Indijanaca, koji su iz svojih domova bili poslati u internacionalne državne škole. Mnogi od njih su zlostavljani, dok su neki i urmli, i bilo im je zabranjeno da govore svoj jezik i da ispoljavaju elemente svog kulturnog identiteta.

U izveštaju iz 2015. godine, vlasti su ovu prakse nazvale “kulturnim genocidom”. Mekdonald je optužen da je dozvolio da glad i bolest ubiju mnoge pripadnike autohtonog stanovništva, dok je njegova vlada primorala neke njihove zajednice da napuste teritorije koje su tradicionalno naseljavali. Usled javnih debata o načinu na koji bi društvo trebalo da se odnosi prema ropstvu, imperijalizmu i rasizmu, u poslednjih nekoliko meseci srušene su statue mnogih kontroverznih lidera širom sveta.

Izvor: tanjug