MOON Sushi & fusion food- Recenzija

Kratak opis suši jela:

Suši predstavlja autentično jelo poreklom iz japanske kuhinje, na koje se iako je vrlo ukusno i zdravo,  na našim prostorima i dalje većinski gleda sa određenom dozom rezervisanosti.  

Naziv sushi odnosi se na jelo koje se sastoji iz dva suštinska dela: kuvanog  pirinča (šari) i dodataka pirinču (neta). Neta dodaci (koji najčešće obuhvataju različite vrste ribe i morskih plodova) kao i varijante sušija, mogu se dosta razlikovati. Međutim, suštinska zajednička karakteristika svih vrsta je šari – pirinač mariniran u sirćetu. Serviranje isključivo svežeg i sirovog mesa naziva se sašimi, i predstavlja sasvim drugačije jelo od sušija. Originalni i najprisutniji oblik sušija (narezuši), prvi put je napravljen u Jugoistočnoj Aziji.Sam naziv suši predstavlja nešto ‘kiselog ukusa’. Priprema sušija zasniva se na fermentisanju ribe, tako što bude zamotana u kiseli pirinač (mariniran u pirinčanom sirćetu) i (opciono u zavisnosti od vrste) Nori algu, korišćenjem drvenih (obično bambusovih) kalupa. Ovim postupkom se proteini ribe razgrade u na prostije delove svoje građe, čime se dobija kiselost koja spada u pet osnovnih ukusa. Iako se za suši od davnina vezuje kiseo ukus, pirinač u ovom jelu je zapravo neutralan i blag. U kombinaciji sa varijacijom dodataka (riba, morski plodovi, kavijar, krem sir, razne vrste povrća i voća) formira eksploziju ukusa.

Isprobavanje rolnica

O restoranu i usluzi

Moon sushi bar nalazi se na adresi Makendonska 31 u Beogradu, neposredno pored zgrade ”Politka”, na oko 400m od Trga republike. Još pre samog ulaska u restoran, pažnju Vam kroz prozore skreću šareni ambijent i toplo narandžasto svetlo. Kvalitetno uređen prostor,  udobnost i komfor obećavaju prijatan boravak. Objekat je u dva nivoa, gde je prizemlje predviđeno za pušače dok je sprat rezervisan za nepušače. Odlično mesto za proslavljanje bitnih događaja, fin ručak sa dragim osobama ili jednostavno mesto gde želite da počastite svoje čulo ukusa nečim malo drugačijim i posebnim.

            Iz ličnog iskustva znam da neprijatno osoblje i te kako može da upropasti raspoloženje, stoga je jako važno što su usluga i ljubaznost zaposlenih na ovom mestu  nešto čime ćete zasigurno biti zadovoljni. S obzirom na to da Vas uvek uslužuju po udžbeničkom principu i jasnom pravilu ugostiteljskih objekata, koje nalaže da je ugostitelj tu kako bi zadovoljio želje i potrebe svog gosta.

Ovaj objekat ima opciju besplatne dostave na kućnu adresu.

Hrana

Hrana se na ovom mestu služi na neobičnim tanjirima i keramičkim pločama koje su imitacije crnog kamena, što daje interesantnu notu kompletnom doživljaju obedovanja. Kada željno iščekivana hrana konačno stigne, odmah se primećuje da posebnu pažnju obraćaju na detalje i na sam izgled hrane. Sastojci koje koriste su jako sveži i ukusni, ne dodaje se ništa što bi doprinelo pukom povećanju količine, tako da je kvalitet hrane zaista na nivou.

Ono što bih izdvojila kao potencijalno nezadovoljavajuće  je mali kvantitet hrane (Rolnice, Sashimi, Nigiri, Temaki), u poređenju sa cenom (detaljnije u odeljku ‘Meni i cene’). Ovu vrstu jela karakteriše visoka zasitna moć, tako da nije potrebna velika količina kako bi se najeli; između 10 i 15 komada je okvirno dovoljno. Takođe u vezi sa prethodnom rečenicom moram da napomenem da ovo nije obrok od koga se može očekivati da zaista ‘napuni’ stomak i drži vas sitim dugo vremena. Više je predviđen za uživanje. U zavisnosti od toga kakvu hranu preferirate i da li imate osetljiv stomak, prvi susret sa ovim jelom može proći čak i sa nuspojavama u vidu prolazne mučnine. Svakako moja preporuka je da mu date šansu, jer Vas, zasigurno neće razočarati. Ukoliko ožednite obavezno probajte njihove bezalkoholne koktele.

Meni i cene

Osim sušija, koji je glavno obeležje ovog restorana, u ponudi se može naći i širok spektar drugih jela. Na meniju su razne vrste mesa spremljene na specifičan način koja se serviraju uz određene priloge kao i nekoliko vrsta supa. Izbor sušija je zaista veliki i razvrstava se u više kategorija – Maki rolnice, Dragon rolnice, Prolećne rolnice, Dugine rolnice, Nigiri, Temaki, Sashimi. Ono na šta treba obratiti pažnju pri odabiru je koliko komada nečega obuhvata jedna porcija (Maki rolnice – 6 komada, Nigiri- 1 komad), kako ne bi došlo do zabune i dobijanja prevelike ili premale količine hrane. Posebno bih izdvojila ‘Menu set’ obroke koji sadrže više ukombinovanih različitih vrsta i komada hrane, kako bi Vaš tanjir bio raznovrsniji. Ako ste neko ko je rezervisan prema neobičnoj hrani i niste preterano skloni ka eksperimentisanju moja prepruka su losos i dimljeni losos u bilo kojoj varijanti. Vrlo su lagani, jako ukusni i retko kome mogu da se ne svide ili ne prijaju. Sashimi je čist komad mesa (losos, tuna, jegulja, brancin, gambor) stoga ga izbegnite ako ste osetljivog stomaka.

Zaključak

            Pre nego što se odlučite da posetite ovo mesto moj savet Vam je da pogledate Meni na zvaničnom sajtu restorana i unapred  isplanirate svoj obrok pred odlazak. Osim velikog izbora u kome se lako možete izgubiti, cene su prilično visoke i cenovni rang je ujedno i jedina mana ovog mesta koju lično mogu da navedem. Ako se želite najesti slobodno računajte na 1000 i više dinara po osobi, dok ukoliko idete samo da probate nešto za ‘na zub’, onda je to daleko manje. Izbor pića je standardan kao i same cene, osim njihovih bezalkoholnih koktela i određenih vina.

* Ovaj tekst je lična recenzija, sa individualnim dojmom i mišljenjem i može se razlikovati od Vašeg, ili nečijeg, čije ste ranije čuli.   . . . K . . .

Autor teksta: Katarina Gligorijević