Moskva: Bajdenovov sin umešan u finansiranje biolaboratorija u Ukrajini

Razmere programa su zapanjujuće. Pored vojnog resora, u njegovoj realizaciji direktno učestvuju američka Agencija za međunarodni razvoj, Fond Džordža Soroša i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, tvrdi ruski general Kirilov.(ЕПА ЕФЕ – К.Д.)

Investicioni fond sina predsednika SAD Hantera Bajdena učestvovao je u finansiranju vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini, saopštio je načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških snaga Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

„Pristigli materijali nam omogućavaju da ispratimo šemu interakcije američkih državnih organa sa ukrajinskim biološkim objektima. Privlači pažnju to da su u finansiranju ovih aktivnosti učestvovale strukture koje su bliske aktuelnom rukovodstvu SAD, konkretno investicioni fond ‘Rouzmont seneka’ (Rosemont Seneca) kojim rukovodi Hanter Bajden”, rekao je Kirilov, javlja Sputnjik.

Fond raspolaže značajnim finansijskim sredstvima u iznosu od najmanje 2,4 milijarde dolara, precizirao je general.

„Istovremeno, postoji bliska veza fonda ‘Rouzmont seneka’ sa glavnim kompanijama koje su radile za američku vojsku, uključujući kompaniju ‘Metabiota’ (Metabiota) koja je, zajedno sa ‘Blek end vič’ (Black and Veach) glavni dobavljač opreme za biološke laboratorije Pentagona širom sveta”, rekao je Kirilov, navodi Sputnjik.

Nuklearni centar u Los Alamosu, gde je napravljena prva američka nuklearna bomba, bio je jedan od naučnih koordinatora vojno-biološkog programa SAD u Ukrajini, precizirao je Kirilov.

„Razmere programa su zapanjujuće. Pored vojnog resora, u njegovoj realizaciji direktno učestvuju američka Agencija za međunarodni razvoj, Fond Džordža Soroša, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Naučni koordinatori su vodeće istraživačke organizacije, uključujući Nacionalnu laboratoriju u Los Alamosu koja pravi nuklearno oružje u okviru ‘projekta Menhetn’. Sve te aktivnosti se sprovode pod punom kontrolom Pentagona”, rekao je Kirilov.

Ministarstvo odbrane Rusije zaključilo je da je prioritet SAD u radu ukrajinskih bioloških laboratorija u Ukrajini bilo proučavanje izuzetno opasnog uzročnika antraksa.

„Analiza dokumentacije pokazuje da se u inostranstvo nisu iznosili samo uzorci tkiva i krvne plazme čoveka, nego i opasni patogeni, kao i njihovi prenosioci. U centar ‘Lugar’ u Gruziji poslato je više od 10.000 uzoraka. Među primaocima su i referentne laboratorije u Velikoj Britaniji, institut ‘Lefler’ u Nemačkoj. Jedan od prioriteta SAD je bio uzročnik antraksa koga odlikuje visoka smrtnost i otpornost u životnoj sredini”, rekao je Kirilov.

Iznos finansiranja programa samo u periodu od 2018. do 2020. godine iznosio je skoro 32 miliona dolara.

Ruski general je, kako penosi Sputnjik, istakao da je iznošenje patogena iz Ukrajine u inostranstvo stvaralo rizik od curenja „osetljivih genetskih informacija”, kao i opasnost po biološku bezbednost ne samo Ukrajine, nego i regiona u koje su prebačeni uzorci. Po njegovim rečima, poznati su primeri kada se rad američkog vojnog resora sa uzročnikom antraksa završavao vanrednim situacijama.

„Finansiranje vojno-biološke aktivnosti omogućilo je Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima da izvezu iz Ukrajine najmanje 16.000 bioloških uzoraka”, rekao je Kirilov.

SAD kontrolišu rad 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja sveta, o čemu svedoče podaci Ministarstva spoljnih poslova Kine, saopštio je general.

Ministarstvo odbrane Rusije smatra da je u kontekstu novih informacija potrebno tražiti objašnjenje od Vašingtona u vezi stvarnih ciljeva rada američkih bioloških laboratorija u okviru međunarodne istrage.

Izvor: politika.rs