Moskva nudi Vašingtonu saradnju protiv terorizma

Rusija je prilikom obeležavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. septembra 2001. izjavila da je spremna na ponovnu saradnju sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov izjavio je da Rusija žali zajedno sa Sjedinjenim Državama i da je Moskva spremna za nastavak dijaloga koji su vodili ministri spoljnih poslova dveju sila 2018. i 2019. o borbi protiv terorizma.

“Ruska strana je spremna ponovo da pokrene te razgovore. To je naš prirodni prioritet”, napisao je Antonov na Fejsbuk stranici ruske ambasade, uprkos komplikovanim bilateralnim odnosima dviju zemalja, prenosi Hina.

“Moramo ostaviti po strani sve sporove i sarađivati u korist bezbjednosti i napretka, ne samo za Rusiju i Sjedinjene Države već za čovječanstvo”, dodao je.

On je izrazio zahvalnost Rusije Sjedinjenim Državama na razmjeni informacija, koja je omogućila sprječavanje atentata u Sankt Peterburgu 2017. i 2019. godine.

Već napeti odnosi Rusije i Sjedinjenih Država dodatno su se pogoršali kada je Džo Bajden, nakon što je postao predsjednik u januaru 2020, pojačao pritisak na Kremlj.

U maju je Rusija proglasila Sjedinjene Države “neprijateljskom” zemljom.

Rusija je u petak objavila da je pozvala na razgovor ambasadora Sjedinjenih Država kako bi mu pružila “nepobitne dokaze” o kršenjima koja su počinili američki tehnološki giganti prije ruskih parlamentarnih izbora koji će se održati u septembru.

Izvor: vijesti.me