Mučno pitanje za Vlade širom sveta: Da li i kada priznati?

Manje od nedelju dana otkako su talibani upali u Kabul, vlade počinju da razmatraju mučno pitanje.

Kada i da li treba da priznaju islamističku grupu kao legitimnu vladajuću snagu Avganistana?

Talibani, grupa koju od 1999. godine Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija imenuje kao terorističku, bili su “parija” (najniža kasta) više od dve decenije, piše Glas Amerike.

Kada su se talibani podigli iz pepela nakon gotovo 10 godina dugog neuspelog rata Sovjetskog Saveza u Avganistanu i došli na vlast sredinom devedesetih, samo su tri zemlje formalno priznale njihovu kontrolu nad tom zemljom – Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kako zemlje sada raspravljaju o rizicima i koristima koje bi donelo priznavanje grupe, malo je verovatno da će žuriti sa donošenjem odluka i moglo bi se dogoditi da prethodno sačekaju poteze drugih vlada.

Američki Stejt department ove nedelje je primetio da “nije došlo do formalnog prenosa vlasti” u Avganistanu izbegavajući da saopšti koga priznaje kao vladajuću snagu.

Zemlje poput Rusije i Kine motre na regionalni bezbednosni vakuum koji je ostavljen povlačenjem SAD i veća je verovatnoća da će priznati talibane kao način za proširenje sopstvenog uticaja.

“Na kraju, dok se zapadne članice Saveta bezbednosti fokusiraju na pitanja poput ženskih prava, Rusija je najviše zainteresovana za regionalnu bezbednost i trgovinu drogom”, rekao je direktor Medjunarodne krizne grupe Ujedinjenih nacija Ričard Gauan i dodaje da Kina i Rusija imaju dobre razloge da budu pragmatične u obračunu sa talibanima, s obzirom na njihove neposredne regionalne probleme.

“Nema smisla paničariti”, rekao je ruski ambasador u UN Vasili Nebenzija na hitnom sastanku Saveta bezbednosti 16. avgusta, dan nakon što su talibani zauzeli Kabul. On je rekao da će ambasada Rusije u tom gradu nastaviti da radi normalno.

“Što se tiče naših daljih zvaničnih koraka u vezi sa talibanima, mi ćemo ih odrediti polazeći od konkretnih dogadjaja i konkretnih akcija talibana”, rekao je ruski izaslanik.

Kina je nedavno ugostila devet lidera talibana u gradu Tianjinu na severu zemlje, te je u četvrtak pozvala medjunarodnu zajednicu da “ohrabri i usmeri” talibane u pozitivnom smeru, umesto da vrši veći pritisak.

Pakistan, koji je dugo bio bezbedno utočište za grupu, rekao je da ulaže “aktivne napore” u promovisanje inkluzivnog političkog rešenja u Avganistanu.

Zapadne zemlje bi takodje mogle da zauzmu zajednički stav po pitanju priznavanja.

Sledeće nedelje će se sastati zvaničnici Grupe sedam vodećih industrijskih nacija kako bi razgovarali o razvoju dogadjaja.

Lideri bi mogli da se slože sa spiskom merila koja bi talibani morali da ispune pre nego što razmotre njihovo diplomatsko prihvatanje, navodi VOA.

Izvor: b92.net