Muke sa ulaskom u Ujedinjeno Kraljevstvo

Višesatni redovi na londonskim aerodromima uzrokovani su povratkom velikog broja putnika sa odmora ali i manjkom službenika na carnskoj i pasoškoj kontroli. Zbog pogoršane epidemiološke situacije Crna Gora je od ponedeljka na crvenoj listi dok je Srbija i dalje “narandžasta”.

Ponedeljak 30. avgust bio je državni praznik u Ujedinjenom Kraljevstvu, te su Britanci pohrlili na kratke odmore.

Povratak sa mini-odmora pretvorio se u noćnu moru, jer su putnici na pasošku kontrolu u redovima na najvećem londonskom aerodromu Hitrou čekali i do pet sati.

Od višečasovnog čekanja bez ikakve socijalne distance nisu bili pošteđeni ni stari ljudi, ni deca.

Zvaničnici na Hitrou tvrde da nije bilo dovoljno carinskih i imigracionih službenika zbog britanskog povlačenja iz Avganistana.

Ističu da je dobar deo ovog osoblja bio zauzet procesuiranjem Avganistanaca, koji su uspeli da se evakuišu.

Gužve nisu od juče

Ovaj izveštač je, međutim, slične gužve zabeležio i pre desetak dana na aerodromu Luton, severno od Londona, gde sleću avionu kompanije “Vizer” na putu iz Beograda.

Tada nije bilo ni jedne izbeglice iz Avganistana, ali se na prtljag čekalo oko sat vremena, a redovi za pasošku kontrolu bili su ogromni.

Na pitanje izveštača RTS-a aerodromskim zvaničnicima zašto se toliko dugo čeka na istovar, dobijen je odgovor da je broj aerodromskog osoblja znatno smanjen zbog pandemije i da se ne isplati zapošljavati više ljudi zbog trenutno retkih situacija kada nekoliko aviona sleti skoro istovremeno.

Iz sličnih razloga autobusi sa Lutona idu na svaki sat umesto na svakih petnaest minuta.

Vozovi londonske podzemne železnice idu ka i sa Hitroua na svakih deset do petnaest minuta umesto na svakih tri do pet kao pre pandemije.

Srbija i dalje narandžasta

Britanska vlada uvela je veoma rigorozne propise za ulazak u zemlju.

Srbija je i dalje na narandžastoj listi zemalja kada je reč o prelasku La Manša.

To znači da svaki putnik, bio britanski državljanin ili ne, treba da ima pi-si-ar ili antigen test ne stariji od dva dana, kao i potvrdu o vakcinaciji, ukoliko joj je bio podvrgnut.

Ukoliko je dvostruko vakcinisan, mora da ima unapred zakazan i plaćen pi-si-ar test u samoj Velikoj Britaniji, koji se vrši drugog dana po ulasku u zemlju. Ukoliko taj test bude negativan, sve je u redu.

Ukoliko nije dvostruko vakcinisan ili je vakcinisan vakcinama, koje nisu dozvoljene u Ujedinjenom Kraljevstvu, svaki putnik mora u samoizolaciju i mora da unapred rezerviše pi-si-ar testove za drugi i osmi dan po ulasku u zemlju.

Oni sa dubljim džepom mogu da dodatno uplate i pi-si-ar test petog dana. Ukoliko je i on negativan, samoizolacija može da se okonča.

Najjeftiniji pi-si-ar test košta osamdesetak funti.

Zato treba pred put proučiti cenovnike licenciranih laboratorija sa liste na stranici britanske vlade.

Pored toga, svaki putnik mora, na istom sajtu, da popuni i formular za lociranje putnika.

Sva navedena dokumenta svaki putnik mora da ima ištampane i priloži imigracionim vlastima uz pasoš.

To ne važi za nosioce e-pasoša, koji mogu da prođu kroz elektronska aerodromska vrata.

Ona se neće otvoriti ukoliko svaki deo procedure nije poštovan, ali ako se otvore, putnik je pošteđen višesatnih redova.

Crna Gora na crvenoj listi

Od ponedeljka 30. avgusta Crna Gora je na crvenoj listi zemalja što znači da je karantin po ulasku u Veliku Britaniju iz te zemlje nezaobilazan.

To važi i za putnike, koji su u Crnoj Gori bili samo u tranzitu.

Od zemalja regiona na zelenoj listi su Bugarska, Hrvatska i Slovenija.

Za putnike iz “zelenih” zemalja važe ista pravila kao i za vakcinisane putnike iz “narandžastih” zemalja.

Izvor: rts.rs