Multilateralizam je važniji nego ikad

„Bez snažne multilateralne vladavine, naš svet ne može da savlada ogromne izazove koji nam prete“, kaže u intervjuu za Dojče vele generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

DW: Gospodine Guteres, koliko ste zabrinuti zbog stanja u kojem se nalazi multilateralizam danas?

Antonio Guteres: Jasno je da su današnji problemi, globalni problemi. I da nijedna država ne može sama da ih reši. Multilateralizam nam je neophodan. Potrebna nam je međunarodna saradnja kako bismo reagovali na klimatske promene, da bismo se nosili s posledicama digitalizacije i kako bismo rešili ozbiljne probleme terorizma i kriminala širom sveta. Zbog toga je multilateralizam danas važniji nego ikad.

Oni koji veruju da to sami mogu da postignu, pre ili kasnije će shvatiti da bez snažne multilateralne vladavine naš svet ne može da savlada ogromne izazove koji nam prete: klimatske promene, rizike koji su povezani s digitalizacijom ili dramatični problemi siromaštva i gladi u svetu.

Ako pogledamo Siriju, vidimo da se politički proces tamo zaustavio i pre nego što je stvarno započeo. Šta očekujete od pregovarača?

Mi smo tek na početku. Dobro je bilo to što je osnovan Ustavni odbor za Siriju. Ali to još uvek nije političko rešenje. U unutrašnjoj sirijskoj potrazi za političkim rešenjem moramo da krenemo napred na osnovu onoga što je odlučio Savet bezbednosti.

Osim toga, sve države umešane u sukob u Siriji moraju da priznaju da bi svoje interese trebalo malo da ostave po strani i da zajednički rade na okončanju te užasno tragične situacije, zbog koje je toliko Sirijaca izloženo nepodnošljivim patnjama.

Postoje indicije da se ljudska prava nad ujgurskom manjinom u Kini u velikoj meri krše. Kako bi međunarodna zajednica na to trebalo da reaguje?

Mi smo neprestano govorili da je neophodno poštovanje ljudskih prava i da, kad god je reč o manjinama, mora da postoji politika koja im obezbeđuje očuvanje identiteta i daje mogućnost sudelovanja u svim segmentima društvenog života. To važi i u tom slučaju, kao i svuda u svetu.

Antonio Guteres u poseti je Berlinu gde se susreo i sa kancelarkom Angelom Merkel

Antonio Guteres u poseti je Berlinu gde se susreo i sa kancelarkom Angelom Merkel

Kakva su vaša očekivanja od predstojeće klimatske konferencije koja se održava od 2. do 13. decembra u Madridu?

Mislim da je važno da ta klimatska konferencija ostvari napredak u vezi sa članom 6 Pariskog sporazuma. Ali države-učesnice, uključujući i njihove preduzetnike, ali i predstavnike civilnog društva, morali bi pre svega da pokažu da imaju ozbiljne namere u prevladavanju trenutne situacije. Jer ona je nepodnošljiva.

Nalazimo se u situaciji u kojoj bi mogli da izgubimo trku s vremenom. Emisije štetnih gasova i dalje rastu. Ozbiljno smo u opasnosti da propustimo postizanje cilja kod ograničavanja globalnog otopljavanja na 1,5 stepeni do kraja veka, a to bi bila katastrofa. Zbog toga je neophodna politička volja kako bismo se uspešno borili protiv klimatskih promena.

Izvor: DW