Na ivici katastrofe: Evropa uveliko prestigla SAD po broju novih slučajeva koronavirusa

Evropske države zatvaraju škole, otkazuju operacije i angažuju mase studenata medicine dok su preopterećene vlasti suočene sa najgorim scenarijem oživljavanja kovida-19 na početku zime.

Broj novih slučajeva dostiže 100.000 dnevno, pa je Evropa uveliko prestigla Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje se svakog dana u proseku prijavi više od 51.000 novih slučajeva kovida-19.

Povratak normalnim aktivnostima nakon letnjeg ublažavanja mera izazvao je nagli porast slučajeva širom kontinenta.

Kafići su među prvima koji su zatvoreni, ili im je skraćeno radno vreme u novom zaključavanju, ali porast broja zaraženih dovodi u iskušenje i rešenost vlada da ostave otvorenim škole i medicinske ustanove koje nisu za kovid pacijente.

Češka Republika je prešla na onlajn učenje i planira da pozove hiljade studenata medicine.

Bolnice otkazuju procedure koje nisu urgentne kako bi oslobodile krevete.

„Ponekad smo na ivici plača“, kazala je za Rojters Lenka Krejcova, glavna sestra u bolnici Slani blizu Praga, dok radnici žure da opšte odjeljenje spreme za obolele od kovida-19.

Poljska intenzivira obuku medicinskih sestara i postavlja vojne poljske bolnice, Moskva će mnoge đake preusmeriti na onlajn nastavu, a Severna Irska zatvara škole na dve nedelje.

„Nemam nikakve dobre informacije. Nalazimo se na ivici katastrofe“, rekao je imunolog Pavel Gžešjovski u Poljskoj, koja je juče prijavila rekordnih 6.526 slučajeva zaraze i 116 smrtnih.

Rusija je juče prijavila rekordan 14.321 dnevni slučaj zaraze, a umrlo je još 239 osoba. „Gardijan“ je preneo da će vlasti Moskve angažovati studente univerziteta da zamene nastavnike osnovnih škola koju su stari i ranjivi.

Italija je juče zabeležila 7.332 zaraženih, što je najveća dnevna cifra od početka epidemije.

Čak i u državama koja su imale više uspeha od većine u suzbijanju prenošenja, broj zaraženih raste.

Nemačka je imala više od pet hiljada novih slučajeva prvi put od aprila.

Napori u cilju proizvodnje vakcine naišli su na prepreke u nekim oblastima. Kompanija „Džonson i Džonson“ je prekinula testiranje zbog neobjašnjene bolesti jednog od učesnika u ispitivanju. Testiranje koje „Astra Zeneka“ sprovodi u SAD obustavljeno je pre duže od mesec dana.

Rusija je u međuvremenu dala regulatorno odobrenje za drugu vakcinu.

Glavne evropske ekonomije poput Nemačke, Britanije i Francuske do sada su se opirale pritisku da zatvore škole, ali političari u Nemačkoj raspravljaju o tome da li da produže novogodišnji-božićni raspust da bi suzbili zarazu.

Kritičari, sa druge strane, kažu da nema dokaza da su škole žarišta.

Holandija je juče ponovo uvela delimičnu blokadu i zatvorila kafiće i restorane, ali ne i škole.

Broj slučajeva zaraze u Evropi kreće se u proseku skoro 100 hiljada dnevno – oko trećine ukupnog broja u svetu – što je primoralo vlade da pooštre mjere istovremeno pokušavajući da ih podese tako da zaštite zdravlje, a da ne ugroze egzistenciju.

Više od polovine novih evropskih slučajeva u nedelji do 11. oktobra bilo je u Britaniji, Francuskoj, Rusiji i Španiji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

U SAD su 22 države u oktobru dostigle rekorde u porastu broja novih slučajeva, ali broj žrtava ide silaznom putanjom i imali su u prosjeku 700 dnevno tokom poslednje nedelje.

Francuska vlada je juče proglasila vanrednu situaciju u javnom zdravlju, što zvaničnicima daje veća ovlašćenja da uvode nove mere za sprečavanje širenja kovida-19.

Predsednik Emanuel Makron je sinoć objavio da se u Parizu i drugim velikim gradovima uvodi policijski čas od devet uveče do šest ujutro.

Ta mera stupa na snagu u subotu i trajaće četiri nedelje.

Britanski premijer Boris Džonson se suočio sa pozivima opozicije za još jedno nacionalno zaključavanje u Engleskoj, ali se do sada opirao.

Rojters piše da je prijem u bolnice u porastu, a poljske bolnice izgrađene na proleće ponovo se pripremaju.

U Španiji, vlasti Katalonije su naredile zatvaranja barova i restorana na 15 dana i ograničile broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u prodavnicama.

Bolnice u Belgiji su u obavezi da četvrtinu kreveta ostave za kovid pacijente.

„Danas ne naziremo kraj tunela“, rekao je za „Premijer“ radio Reno Mazi, direktor Univerzitetske klinike Saint-Luc u Briselu.

U Australiji, jednoj od najuspešnijih zemalja u borbi protiv virusa, pojavili su se klasteri u dve najmnogoljudnije države, pa je Novi Južni Vels odgodio ublažavanje nekih ograničenja.

Rekordne cifre u regionu

Hrvatske zdravstvene vlasti prijavile su juče 748 novih slučajeva zaraze kovidom-19, što je dnevni rekord.

I Zagreb je zabeležio rekordnih 211 novih slučajeva.

Prethodni rekord od 542 nova slučaja zabeležen je pre nedelju dana.

Od početka pandemije, u Hrvatskoj je zaražena 21.741 osoba, a umrlo 334.

Tamošnje vlasti su ove nedelje pooštrile mjere u borbi protiv širenja kovida-19.

Nošenje maski je obavezno u zatvorenom prostoru i na javnim mestima, kafići i restorani ne smeju da rade nakon ponoći i ograničen je broj mušterija.

Organizatori javnih okupljanja više od 50 osoba moraju tražiti dozvolu najmanje pet dana unapred.

Slovenija je juče prijavila 707 zaraženih, što je novi rekord nakon prošlonedeljnog od 211 inficiranih u jednom danu.

I u Bosni i Hercegovini je zabeležen rekordan broj novih slučajeva zaraze – 482, i 11 smrtnih.

Britanski špijuni brane vakcine od hakera

Britanski špijuni pokušavaju da odbrane rad na vakcini za kovid-19 od neprijateljskih sila koje pokušavaju da ukradu ili sabotiraju podatke naučnih istraživanja, piše Rojters.

Vakcina Oksford univerziteta, koju je licencirala „Astra Zeneka“, je u kasnoj fazi ispitivanja, dok je vakcina koju razvija Imperial koledž u Londonu u ranoj fazi kliničkog testiranja.

„Jasno je da je nagrada za prvu vakcinu protiv ovog smrtonosnog virusa ogromna, stoga je za očekivati da niz drugih strana širom sveta bude zainteresovan za istraživanje“, kazao je Ken Mekalum, generalni direktor bezbednosne službe MI5.

„Na oprezu smo zbog pokušaja krađe intelektualne svojine nastale istraživanjem i zbog mogućeg ugrožavanja podataka“.

Britanski nacionalni centar za sajber bezbednost saopštio je u julu da su hakeri koje je podržala ruska država pokušali da ukradu podatke o vakcini protiv kovida-19 i istraživanja o terapijama od akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta.

Mekalum, matematičar po struci, kazao je da se Britanija suočava sa nizom pretnji – od rastućeg desničarskog terorizma do kineske ekonomske špijunaže.

„Desničarske pretnje niesu na istom nivou kao pretnje islamskih ekstremista – ali su u porastu“.

Mekalum je istakao da MI5 sve više ima posla sa državnom špijunažom.

„Razne pretnje od ruskih, kineskih, iranskih i drugih faktora rastu po ozbiljnosti i složenosti“, rekao je, tvrdeći da Kina pokušava da hakuje komercijalno osetljive podatke i intelektualnu svojinu, kao i da se umeša u politiku.

Izvor: Vijesti.me