Na izbore izašlo već 60 miliona Amerikanaca, oboren rekord

Više od 60 miliona Amerikanaca već je glasalo na američkim predsedničkim izborima osam dana pre njihovog održavanja, što je rekordan broj koji je naznaka potencijalno najveće izlaznosti u istoriji SAD-a, prenosi Hina.

Taj broj je poslednji znak velike angažovanosti američkih birača u borbi republikanskog predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog izazivača Džoa Bajdena, kao i njihove odlučnosti da minimiziraju rizik od izloženosti koronavirusu koji je u SAD-u odnio više od 225 hiljada života.

Demokrate imaju značajnu prednost u prevremenim glasovima iako su ih i republikanci u istoriji slali u velikom broju. Ovaj put manje glasaju unapred jer je američki predsednik više puta ponavljao da je sistem slanja glasova podložan prevarama.

Na temelju tog velikog broja politikolog sa Univerziteta u Floridi Mihael MekDonald, voditelj projekta U.S. Elections Project, predviđa da će ukupna izlaznost na izborima biti oko 150 miliona, što predstavlja 65 posto onih s pravom glasa i najveći broj od 1908. godine.

Američki birači ove su godine već ranije glasali u većem broju nego u celoj 2016. godini.

Izvor: vijesti.me