Na sednici crnogorske vlade umalo došlo do tuče zbog sankcija Rusiji

Prekinuta sednica Vlade Crne Gore zbog svađe o sankcijama Rusiji, Abazović tvrdi da sednica vlade nije prekinuta, već završena(Влада Црне Горе – Бета)

PODGORICA – Posle provokacija i uvreda na današnjoj sednici crnogorske vlade umalo nije došlo i do fizičkog obračuna, koji su sprečili ministri, rekli su sagovrnici koji su prisustvovali incidentu.

Do incidenta je došlo u trenutku kada je trebalo da se usvoji odluka o proširenju sankcija Rusiji.

Ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović odmah ušao u prepirku sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, koji ga je prethodno, navodno, provocirao, rekli su sagovornici „Vijesti”.

Usledile su međusobne provokacije, a potom i uvrede.

„Počni da treniraš boks, jer ćemo se sresti”, navodno je Radulović rekao Milatoviću.

Nakon toga umalo je došlo do tuče, ali su veći incident sprečili članovi vlade, koji su razdavajali dvojicu ministara.

Razgovor Radulovića sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem nisu smirili strasti, jer je, kako navode neimenovani izvori, ministar spoljnih poslova čim im je prišao Milatović, koji je navodno, krenuo sa novim uvredama…

„Milatović mu se smejao i sve vreme ga provocirao. Za vreme sednice, dok je Radulović govorio, Milatović mu je dobacivao ‘ti si naš prosvetitelj”, „ti si naš Dositej Obradović’“, rekao je sagovornik koji je prisustvovao događaju.

U svađu ministra Radulovića, navodi se, umešala se iministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, koja je ušla u vrebalni sukob sa ministrom spoljnih poslova, ali i sa Spajićem i Milatovićem.

Radulović je potvrdio da se desio incident ne iznoseći detalje, prenosi Tanjug.

On je rekao da se „zakačio sa drugim kolegama oko nekih „starih stvari”.

Na pitanje zbog čega se u saopštenju vlade tvrdi da je bio nepristojan, Radulović je kazao da je bilo razmoilaženja i diskusije, ali da premijeru nije rekao ništa nepristojno sem ako se ne misli na njegovo odbijanje da napusti sednicu dok se ne usvoje dogovoreni zaključci.

Iz vlade je ranije danas saopšteno da sednica „nije prekinuta samo u proceduralnom delu, već i u iskazanom nepoštovanju i nepristojnom ponašanju ministra Radulovića prema premijeru Zdravku Krivokapiću”.

Prekinuta sednica Vlade Crne Gore zbog svađe o sankcijama Rusiji

PODGORICA – Sednica crnogorske vlade u tehničkom mandatu prekinuta je danas posle svađe odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića, zbog sankcija prema Rusiji.

Potpredsednik vlade i mandatar najavio je vanrednu pres konferenciju.

Iz vlade je, navode, zvanično saopšteno da je sednica prekinuta „zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primeni sankcija definisanih tačkama 11,12,13 usvojenog dnevnog reda”.

„Razlog prekida sednice nije samo u proceduralnom delu, već i u iskazanom nepoštovanju i nepristojnom ponašanju ministra Radulovića prema premijeru Zdravku Krivokapiću”, navodi se u saopštenju.

Pozivajući se na neimenovani izvor, podgoričke „Vijesti” pišu da je Krivokapić izmenio zaključke, odnosno bio protiv toga da se sankcije usvoje u obliku u kom su usvojene na Komisiji za politički sistem.

Premijer je navodno predlagao da se Ministarstvo spoljnih poslova ovlasti da uskladi spoljnu politiku sa odlukama Evropske unije, što kako tvrdi, nije pravno moguće jer sankcije moraju da sprovode svi organi, a ne samo MVP.

Protiv toga su se pobunili Radulović i potpredsednik Abazović, usledila je polemika, nakon koje je Krivokapić prekinuo sednicu, prenosi Tanjug.

Abazović tvrdi da sednica vlade nije prekinuta, već završena

PODGORICA – Potpredsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu i mandatar Dritan Abazović negirao je da je današnja sednica izvršne vlasti prekinuta, već je, tvrdi, završena pošto je premijer Zdravko Krivokapić izao rekao – „sednica završena”.

„Nije sednica prekinuta, nego je premijer izašao i rekao – sednica je završena”, rekao je Abazović na vanrednoj pres konferenciji.

Sve je, kazao je, bilo u redu do tačke o uvođenju sankcija Rusiji kada je premijer Zdravko Krivokapić predložio nove zaključke u odnosu na Komisiju za politički sistem.

Rekao je i da su jedva dobili kvorum.

Smatra da je poslata vrlo ružna poruka i ističe da se ne mogu institucije sistema svoditi „na ličnu ili političku percepciju”.

Abazović je rekao da je nastao „šum” u komunikaciji između premijera i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića.

„Postoji opcija da elektronski zakažemo sednicu i da se izjasnimo. Ovo što je predloženo nije primereno, nismo mi zemlja koja podstiče konflikt. Moramo da znamo da u kriznim situacijama zauzimamo stranu kao i sve razvijene države”, naveo je on, prenosi Tanjug.

Abazović kaže da je Krivokapić predložio da Ministarstvo spoljnih poslova nastavi sprovođenje politike u skladu sa Evropskom unijom.

„Ali MVP ne može da oduzima imovinu, nekome zabrani ulazak i slično”, rekao je potpredsednik odlazeće vlade i dodao da elektronsku sednicu može da zakaže samo premijer.

Rekao je i da lično neće podržati Krivokaićev predlog zaključaka o sankcijama Rusiji.

Izvor: politika.rs