Načelnik Generalštaba SAD nenajavljeno otputovao u Izrael

Načelnik Generalštaba SAD Mark Mili doputovao je danas u nenajavljenu posetu Izraelu.

On je došao da razgovora o “regionalnim bezbednosnim izazovima” u vreme pojačane napetosti s Iranom i saveznicima te zemlje širom Bliskog istoka.

On se sastao s izraelskim vojnim i obaveštajnim liderima u vazduhoplovnoj bazi na jugu Izraela i održao video konferenciju s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Poseti je prethodio napad iz vazduha na sirijski glavni grad Damask pre nekoliko dana koji se pripisuje Izraelu i u kojem su poginula petorica stranih boraca, uključujući člana proiranskog Hezbolaha.

Ta libanska ekstremistička organizacija zapretila je da će se osvetiti za ubistva svojih boraca u Siriji i Izrael je ovih dana poslao pešadijsko pojačanje na severnu granicu sa Libanom.

Ranije danas je izraelska vojska rekla da je eksplozija na sirijskoj strani granice oštetila jednu zgradu i vozilo na Golanskoj visoravni koju je Izrael osvojio od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Detalji tog incidenta nisu obelodanjeni.

Protekle nedelje obeležilo je i nekoliko misterioznih eksplozija u Iranu, uključujući i jednu za koju analitičari kažu da se dogodila u postrojenju za proizvodnju nuklearnih centrifuga.

Poseta glavnog američkog generala usledila je samo nekoliko sati pošto je borbeni avion SAD proleteo kraj iranskog putničkog aviona nad Sirijom.

Izrael već dugo smatra Iran glavnom regionalnom pretnjom zbog nuklearnog programa te zemlje za koji Teheran tvrdi da služi u mirnodopske svrhe, kao i zbog iranskog vojnog prisustva u susednoj Siriji i podrške te zemlje oružanim organizacijama poput Hezbolaha.

Izrael je izveo mnogobrojne udare iz vazduha u proteklim godinama na čijoj su meti bili iranski ciljevi u Siriji, u kojoj se iranski i proiranski borci bore na strani snaga predsednika Sirije Bašara Asada u sirijskom građanskom ratu.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je da je u razgovorima Milijem istakao “potrebu da se nastavi pritisak na Iran i njegove saveznike”.

On je dodao da je izraelska vojska “spremna za svaki scenario i svaku pretnju i ne savetuje neprijateljima da je testira”.

“Nemamo interesa za eskalaciju ali ćemo učiniti sve što je potrebno da zaštitimo izraelske građane”, rekao je Ganc.

Izvor: b92.net/beta.rs