Nagli porast količine virusa u kanalizacionoj vodi u Grčkoj jača epidemiju

Nagli porast količine virusa je registrovan u kanalizacionoj vodi u Grčkoj, gotovo uz udvostručenje u Atini, a na Kritu porast je čak i do deset puta, uprkos višemesečnom “zaključavanju” tih žarišta epidemije.

To su rezultati poređenja podataka epidemiološkog nadzora prisustva virusa SARS-CoV-2 u gradskim otpadnim vodama od 8. do 14. marta i podataka iz prethodne nedelje, pteneli su danas grčki mediji.

Uzorci se uzimaju na ulazu kanalizacione vode u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te prisustvo virusa odražava stanje zdravlja stanovništva koje kanalizaciona mreža opslužuje.

Državna organizacija za javno zdravlje (EODI) je danas saopštila da je povećanje prisustva virusa u Grčkoj najveće u kanalizaciji Hanji na Kritu (1.000 odsto), a veliko je i u drugim gradovima na tom ostrvu: u Irakliju je 683 odsto, u Agios Nikolaosu 695 odsto, dok je u Retimnu porast znatno manji 136 odsto.

U kanalizacionim vodama poluostrva Atike, gde je Atina, “virusno opterećenje kanalizacije” se povećalo za 87 odsto, a u Solunu za 74 procenta. U Larisi rast je 41 odsto, u Volosu sedam, a u Patri tri procenta.

Zaključak Nacionalne službe za epidemiološki nadzor kanalizacije (EDEL) je da epidemija i dalje jača, i da je “koncentracija virusnog opterećenja” na “relativno visokim nivoima”.

Pritom je na Atiki već tri nedelje stabilan rast zagadjenja kanalizacione vode virusom, dok se u Solunu rast blago usporava.

U Grčkoj je u poslednjih sedam dana prosek broja novih slučajeva zaraze 2.047 dnevno, a prosečan broj umrlih je 50 dnevno. Do sada je u potpunosti vakcinisano svega 3,80 odsto stanovništva (408.000 ljudi).

Izvor: beta.rs