Najnezdravija pića na svetu, a da nisu gazirani sokovi

Većina ljudi zna da su gazirana pića nezdrava, ali mnogo manje ih je upućeno da i mnogi drugi napici koji se mogu naći u prodavnicama i koji često završavaju u našim frižiderima nikako nijesu dobar izbor, ako vam je stalo do zdrave ishrane. Neka od njih će vas iznenaditi.

Čokoladno mleko

Osim ako ga ne konzumirate odmah nakon intenzivnog treninga, imajte na umu da se ne radi o napitku koji je potpuno bezazlen – jedna bočica ovog napitka sadrži oko 21 gram šećera i, dodatno, pojačivače okusa.

Sok od brusnice

Verovatno znate da ovo voće ima veoma malo kalorija i da je izuzetno zdravo? Kako se onda tako nešto može pretvoriti u nešto nezdravo? Upravo zbog trpkog okusa soka bru​snice, proizvođači dodaju puno šećera kako bi nastao sok.

Napici od narandže

Baš kao što postoji lažni sir, sok od narandže često nije ono što očekujete – reč je o mešavini vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih hemikalija. Jasno je da zdravstvenih dobrobiti u ovom sirupu nema, prenosi she.hr.

Sok od paradajza

Paradajz može biti veoma bogat antioksidansima, ali bilo kakve dobrobiti ovog napitka se gube nakon što se on flašira. Budući da se želi da sok od paradajza postane aromatičan napitak, proizvođači dodaju natrijum, pa se pretpostavlja da u jednoj šoljici takvog soka unesete 30 odsto preporučene dnevne doze natrijuma.

Velika šoljica kafe

Dok šoljica ili dve kafe mogu učiniti dobro za zdravlje, ali ako vam je prvi napitak ujutro šoljica od 2 dcl puna ovog napitka, teško da to može biti dobro. Prema rečima stručnjaka, od previše kafe kosti slabe i mogu postati lomljive. Previše kafe može prouzrokovati razvoj osteoporoze, kažu stručnjaci.

Voda s vitaminima

Iako na njima piše voda, jedna boca ovog pića sadrži oko 120 kalorija, a svaka od njih dolazi od šećera.

U svakom slučaju, bilo bi dobro da prihvatite jednostavan savjet: pre kupovine bilo kojeg proizvoda, pročitajte koje sastojke sadrži.

Izvor: Vijesti.me