Najveća pretnja sportu nije doping, već nameštanje utakmica

Kanadski advokat Ričard Meklaren, poznat po tome što je napisao izveštaj o sistematskom dopingu pod pokroviteljstvom ruske države, tvrdi kako je nameštanje utakmica najveća pretnja čistom sportu.

Govoreći na Simpozijumu o manipulisanju utakmicama i kockanju u sportu u Torontu, naglasio je potrebu donošenja pravnih akata za zaštitu integriteta sporta.

Meklaren, osnivač “McLaren Global Sport Solutions”, rekao je da su nameštanje utakmica i doping dve najveće pretnje sportu, ali i upozorio kako je nameštanje veći problem.

“Ono što sport čini drugačijim od zabave je nepredvidivost”, rekao je Kanađanin.

“Nameštanje uklanja najveću i najvažniju karakteristiku, nepredvidivost,” dodao je.

O tom pitanju govorio je i bivši generalni direktor Svetske antidoping agencije (WADA) Dejvid Houmen.

“Učinio sam mnogo posla u području opšteg integriteta sporta i mogu vam citirati ono što mi govore ljudi koji rade u tom poslu, svi oni kažu da je najveća pretnja integritetu sporta organizovani kriminal,” kazao je Houman koji je bio generalni direktor WADA od 2003. do 2016.

“Negativci uključeni u ‘guranje’ droge i dopinga, su isti negativci koji su uključeni u manipulaciju utakmicama,” dodao je Houmen.

Meklaren je objavio izvještaj u kojem je dokazo da su rusko ministarstvo sporta, njihova antidoping organizacija i federalne sigurnosne službe bile uključene u celi proces varanja tokom Igara u Sočiju. I dalje je jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv dopinga, otkrivši nedavno korupciju i sve više dopinga u dizanju tegova.

Humen je bio generalni direktor WADAod 2003. do 2016. godine, a sada je predsednik Odjeljenja integriteta u atletici, sportskog antidoping upravljačkog tela.

Izvor: Vijesti.me