Najveći deo zemalja EU otvorio granice unutar Šengena

Većina zemalja članica EU od danas je otvorila svoje granice za putovanja unutar Šengena.

Grance su otvorile i Nemačka i Francuska, dok bi manji broj zemlja, među kojima i Španija i Portugalija, svoje granice prema susedima trebalo da otvori do kraja meseca.

Od 1. jula bi trebalo da usledi „druga faza” otvaranja EU koja se odnosi na postepeno ukadanje restrikcija na spoljnim granicama Šengena uključujući i prema Zapadom Balknu.

Putnici će ažurirane informacije o prelascima granica, mogućim restrikcijama putovanja, merama koje se i dalje na snazi u cilju zaštite javnog zdravlja u pojedinačnim zemljama od danas u podne moći da nađu na novoj aplikaciji „Re-open EU”, javlja Tanjug.

Evropska komisija je osnovu pozitivnih informacija o epidemiološkoj situciji unutar cele EU pozvala sve zemlje članice da ukinu kontrole na unutrašnjim granicama u okviru Šengena.

„Epidemiološka situacija u celoj EU se ubrzno poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicam EU nisu efikasan način za borbu protiv kovida-19”, navode u Komsiji.

Zemlje članice su na predlog Evropske komisije već počele konsulatcije o „postepenom i parcijalnom” ukidanju restrikcija na spoljnim granicam EU koje bi trebalo da počnu od 1. jula.

„Evropska komisija predlaže da Zapadni Balkan bude na listi onih prema kojima će se otvorti granica od 1. jula”, poručila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ona dodaje da ceo proces mora da bude koordinsian, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve članice EU.

Izvor: politika.rs