Najviše turista u Grčkoj, najpopularnije Albanija i Crna Gora

Putovanja ima, ali rezervacije se otkazuju zbog stalnih promena uslova za ulazak u turističke zemlje i neizvesnosti koja ne ide podruku sa odmorom.

Leto puno neizvesnosti – kratko bi mogla da se nazove sezona 2021. godine. Iako su odmori uveliko počeli i nalazimo se u sredini najznačajnijeg dela sezone, prema broju putnika na destinacijama trenutno nismo ni na polovini 2019. Do ovog trenutka iskorišćeno je tek 33 odsto zamenskih vaučera za putovanja koja su ranije uplaćena, što dodatno brine zaposlene u turizmu. Najveći problem je što zdravstveno mirnija situacija nije dovela do očekivanog broja putovanja jer se protokoli ulaska u turističke zemlje stalno menjaju i putnici ne mogu biti sigurni da će preći granicu bez komplikacija.

Iako je u poslednje dve nedelje bila prilično stabilna situacija i rečeno da se uslovi neće menjati, već juče je Slovenija najavila da je za ulazak u ovu zemlju, umesto antigenskog, neophodan isključivo PCR test, što je dodatno unelo neizvesnost i pitanje da li će uskoro i druge evropske države početi da pooštravaju mere.

Kada je reč o turistima iz Srbije, najveći broj se u ovom trenutku odmara u Grčkoj – oko 110.000 naših građana je uglavnom u odmaralištima na severu Grčke, ali je popunjenost zadovoljavajuća i na ostrvima.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija „Juta” kaže za „Politiku” da ako se broj rezervacija nastavi ovim tempom do kraja sezone ovu destinaciju posetiće oko 400.000 turista iz Srbije.

– To je polovina broja turista koje smo u Grčkoj imali pre krize, ali moramo da se prilagođavamo i da očekujemo najbolje. Posle Grčke, naši građani su uglavnom izabrali Crnu Goru i Albaniju kao zemlje u koje mogu da putuju bez ikakvih posebnih uslova i bez testova i ograničenja. U ovom trenutku u Albaniji boravi oko 35.000 turista iz Srbije i ako se nastavi ovim tempom, do kraja sezone to će biti i mnogo više. Već sada možemo reći da će u Albaniji odmarati deset puta više gostiju nego u godinama pre pandemije – navodi Seničić.

Slična situacija je i u Crnoj Gori, jer je ogromno interesovanje naših građana za odmor u ovoj zemlji. Osim potpuno otvorenih granica, tu je i, kažu u turističkim agencijama, bolji smeštaj u odnosu na ranije godine i cene koje nisu menjane. Seničić napominje da, bez obzira na ove podatke, turistička sezona nije onakva kakvoj su se nadali, jer je kasnije počela i građani i dalje ne putuju u toj meri kao ranijih godina.

– Ima dosta i otkazanih rezervacija, jer se ovih dana čuju najave kako se situacija sa koronom ponovo komplikuje, pa ljudi oklevaju. Uz to ih brine i da li će se protokoli menjati ili ne – ukazuje direktor „Jute”.

Upitan gde je za naše građane u ovom trenutku najjednostavnije za putovanja, odgovara da su to Albanija i Crna Gora, dok su najstroži uslovi za ulazak u Egipat.

– Oni prihvataju sve vakcine, ali za putnike koji nisu pelcovani obavezan je PCR test, pa čak i za decu stariju od šest godina. U Turskoj je granica za decu podignuta na 18 godina, a zanimljivo je i to da je Hrvatska jedina zemlja koja je postavila granicu ili vremenski rok važenja cepiva i to je sedam meseci. Dakle, vakcinisani građani mogu da uđu sa potvrdom o imunizaciji pod uslovom da je prošlo manje od 210 dana od revakcine – objašnjava naš sagovornik iz „Jute” i dodaje da to pokazuje koliko je sve komplikovano i zašto je ljudima teško da se odluče ponovo za putovanja. Tome bi trebalo dodati i finansije kojima se takođe mnogi vode, posebno kada se sve više govori o tome da nas možda čeka novi talas korone na jesen. Po svoj prilici letnja turistička sezona će se u najboljem slučaju završiti sa polovinom rezultata ostvarih pre pandemije, što uz sve probleme koji se mogu očekivati i nije baš dobro.

Ljubiša Nešovanović, vlasnik agencije „Robinzon” kaže da je prema njihovoj statistici i broju rezervacija u ovom trenutku „mrtva trka” između Grčke i Albanije. Trenutno su popularne obale Jonskog mora, a generalno je posle dve nedelje zatišja ponovo poraslo interesovanje putnika.

– Traži se zaista mesto više i to nas ohrabruje. Prodaju se dobro aranžmani i na Tasosu, Krfu, Kefaloniji. Očekujem da će sve biti kako treba do kraja sezone i da, ako se budu poštovale mere, neće biti većih problema do oktobra – napominje Nešovanović.

Izvor: politika.rs