Najviši zvaničnici na sahrani Kolina Pauela

SAD su nacionalnim ispraćajem u katedrali u Vašingtonu odale počast Kolinu Pauelu, generalu i diplomati, prvom afroameričkom državnom sekretaru koji je umro 18. oktobra.

Porodica, prijatelji i bivše kolege okupili su se u petak u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu da bi odali počast Pauelu, nekadašnjem načelniku generalštaba oružanih snaga i prvom diplomati SAD.

Na sahrani su se okupili zvaničnici i prijatelji sa različitih delova političkog i vojnog spektra, a među njima su bili bivši predsednici Džordž Buš mlađi i Barak Obama, bivši državni sekretari Džejms Bejker, Kondoliza Rajs i Hilari Klinton, bivši sekretar odbrane Robert Gejts i sadašnji načelnik združenih generalštaba Mark Mili, kao i drugi vojni lideri, prenosi Glas Amerike, a javlja Tanjug.

Predsednik Džozef Bajden takođe je prisustvovao sahrani, ali nije držao govor.

Dvojica bivših predsednika nisu došla na sahranu, Bil Klinton, koji se oporavlja od infekcije, i Donald Tramp koga je Pauel više puta kritikovao.

Govore su održali Medlin Olbrajt, Pauelova neposredna prethodnica na mestu najvišeg diplomate zemlje, Ričard Armitidž, Pauelov zamenik u Stejt departmentu sa kojim je takođe služio u Pentagonu za vreme Reganove administracije, kao i Pauelov sin Majkl.

Pauel je preminuo 18. oktobra od komplikacija povezanih sa kovidom, u 85. godini.

Bio je vakcinisan protiv korona virusa, ali je njegova porodica saopštila da mu je imuni sistem bio ugrožen zbog mijeloma, raka krvi od koga se lečio.

Izvor: politika.rs