Naklon prestonice svetskom teniskom kralju

Kada je pre nepunu deceniju na vimbldonskoj travi prvi put ustoličen kao prvi teniser sveta, malo ko je, osim njegovih najvatrenijih navijača, verovao da će u predstojećoj dekadi postati i najbolji svih vremena po broju sedmica na vrhu teniske ATP liste. Jer, najveći rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal u tom trenutku imali su iza sebe 285, odnosno 102 nedelje na čelu ovog karavana i znatno više titula od našeg Novaka Đokovića. Ali, upravo tada počela je njegova era, doba u kome je strpljivo topio tu razliku. Pitanje je trenutka kada će i najveći oponenti Noletu da priznaju da je teniski GOAT-a (engleska skraćenica za „najvećeg svih vremena”).

Ali, kada je pretprošle noći otkucalo 12 sati, jedan važan rekord „Džoker Nole” na tom putu i zvanično je oborio – upravo broj nedelja na prvom mestu ATP liste. To je i te kako bio dovoljan razlog da njegov rodni i glavni grad zemlje pod čijom zastavom se godinama srčano bori na terenima, oda počast svetskom kralju tenisa. I to kako!

U danu kada je Nole zvanično započeo 311. sedmicu na vrhu liste teniskih profesionalaca Beograd je, očekivano i opravdano, bio u njegovom znaku. Naročito u toku večeri.

Novakova beogradska noć započela je ispred restorana „Novak 1” na Novom Beogradu ispred koga su se, posle poziva na društvenim mrežama, okupio deo njegovih najvatrenijih navijača. Nešto pre 18 časova na ovom mestu počeli su da se tiskaju Noletovi fanovi „naoružani” zastavama, bakljama, vatrometom, navijačkim natpisima, a pre svega dobrim raspoloženjem i pozitivnom energijom. Ubrzo, na ovom nevelikom prostoru bilo je više stotina građana koji su očas posla napravili slavljenički štimung uz pesmu i vatromet i uz neumorni usklik svetskom teniskom magu „Nole, Nole”. Odlično raspoloženje pretvorilo se u euforiju i trans tek kada se na terasi restorana pojavio vladar svetskog tenisa – Novak Đoković.

„We are the champions” bila je pesma kojom je kralj belog sporta dočekan. Vidno uzbuđen, sa dečački iskrenim osmehom, u društvu najbližih, Nole je uzvratio: – Veseli se, srpski rode!

A radosti je bilo više nego ičega u minuloj osmomartovskoj večeri. Na iskrenu i toplu reakciju osvajača 18 gren slemova uzvraćeno je širokim navijačkim srcima. U toj atmosferi naročito su se isticali oni najmlađi, koji nisu bili ni rođeni kada je 2006. osvojio prve titule u Amersfortu i Mecu, godinu kasnije prvi masters, a 2008. i prvi gren slem. Upravo njima, deci koja su ga pozdravljala sa ramena roditelja i koja su pokušavala da mu priđu što bliže, veliki srpski i svetski šampion strpljivo je „bacao petaka”, majice, postere, delio autograme…

– Tako je prirodan. Uopšte ne deluje kao neki drugi koji dođu pred navijače tek reda radi. Vidi se da iz njega zrači iskrena emocija – moglo se čuti iz mase komentar jedne majke.

I nije pogrešila.

– Hvala vam! Ovo je poseban dan ne samo za mene i moju porodicu, već za ceo naš narod. Ovo je uspeh svih nas. Sećam se kada mi je pre deset godina Srbija, posle ostvarenja mog dečačkog sna, osvajanja Vimbldona, priredila doček. Zato uvek osećam odgovornost kada predstavljam svoju zemlju, zato imam i dalje glad i žeđ za tenisom. I, da, znam da vam kidam živce – iskren i šaljiv bio je Nole koga su u toku kratkog obraćanja navijači prekidali frenetičnim „Nole, mi te volimo!”.

Za vreme jednočasovnog druženja, u toku kog su pojedini navijači počast svetskom reketu broj 1 odavali i sa obližnjeg nadvožnjaka, nije izostala ni tradicija – neizbežno kolo, ali i pesma „Usnila je dubok sanak”.

Kada su zvezde zavladale beogradskim nebom, u čast najveće sportske zvezde Srbije i najvećeg ambasadora naše zemlje zasijala su važna gradska zdanja, fontane, mostovi… a u Starom dvoru za njega je priređen prijem. Na ovom zdanju, čiji balkon je nemi svedok mnogih srpskih sportskih uspeha, upriličena je projekcija sa srpskom zastavom i retrospektivom Noletovih uspeha. Uz to, na više gradskih bilborda bile su ispisane i poruke zahvalnosti magu belog sporta koji je i posle 311. istorijske nedelje teniski gladan – gren slemova, olimpijskog zlata, što da ne i trostrukog golden mastersa. Na svim ovim stanicama Srbija ga, naravno, strpljivo čeka da opet zajedno sa njim proslavi nova teniska dostignuća.

Izvor: politika.rs