Nakon višednevnih protesta Morales se povukao sa funkcije predsednika Bolivije

Predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku nakon višednevnih građanskih protesta i objave izveštaja Organizacije američkih država (OAS) koja je otkrila ozbiljne nepravilnosti na izborima 20. oktobra.

Morales je izjavio da se sa funkcije povlači “za dobrobit države”, nakon višednevnih protesta u kojima su poginule tri osobe, a stotine demonstranata je povređeno, prenosi CNN.

“Duboko žalim zbog svega”, kazao je Morales u obraćanju javnosti putem državne televizije.

Najavio je i da će pismo svoje ostavke proslediti Kongresu.

Pobeda Moralesa prošlog meseca podstakla je proteste širom zemlje. U međuvremenu je i bolivijska vojska predložila je Moralesu da se povuče i tako osigura stabilnost u zemlji.

“Nakon analize situacije i unutrašnjeg konflikta zatražili smo od predsednika da se povuče sa te pozicije kako bi omogućio povratak mira i uspostavljanje reda i stabilnosti za dobrobit Bolivije”, rekao je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijans Kaliman novinarima.

U izveštaju OAS-a objavljenom u nedelju zatraženo je poništavanje izbora nakon što su otkrivene “jasne manipulacije” u glasačkom sistemu.

Morales je došao na vlast 2006, a prvi je bolivijski predsednik indijanskih korena. Branio je svoju izbornu pobedu, ali je rekao da će prihvatiti zaključke OAS-a.

Nedeljama dug zastoj zbog predsedničkih izbora eskalirao je preko vikenda kada su se policajci pridružili protivladinim protestima, a vojska objavila da se “neće sukobljavati s ljudima” zbog tog pitanja.

Protesti su izbili nakon što je prebrojavanje glasova prekinuto na gotovo jedan dan, da bi nakon njegovog nastavka Morales postigao potrebnu prednost.

U pobedi u prvom krugu koja je omogućila Moralesu da izbegne rizični drugi krug, on je proglašen pobednikom izbora vodeći samo malo iznad 10 odsto ispred suparnika Mese, tačno koliko mu je trebalo da ne ide u drugi krug.

Predsednik Skupštine i dva ministra podneli ostavke

Pre Moralesa ostavke su podneli i predsednik Narodne skupštine Bolivije Viktor Borda, nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dvojica ministara.

“Podnosim ostavku na mesto predsednika Skupštine, u nadi da će to da pomogne fizičkom integritetu mog brata kog drže kao taoca u njegovoj kući u Potosiju”, rekao je Borda, malo nakon što su se sa funkcija povukli minstar rudarstva Cezar Navaro i ministar energetike Luis Alberto Sančes.

“Tok dogadjaja ide protiv mojih ličnih principa, kao i mojih duhovnih i demokratskih vrednosti i zbog toga me to sprečava da nastavim da budem na čelu ministarstva koje vodim”, napisao je Sančes u pismu predsedniku Bolivije koje je objavio na Tviteru.

Pored Bordaove danas su zapaljene i kuće Moralesove sestre, guvernera regiona Oruro i ministra Navara.

Izvor: N1