Naložen badnjak ispred Hrama Svetog Save

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je danas oko 16 časova ispred Hrama Svetog Save u beogradskoj opštini Vračar u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i manjeg broja vernika.

Slika ispred Hrama je drugačija nego ranijih godina, kada je gotovo čitav plato bio ispunjen vernicima, ove godine situacija u vezi sa virusom korona broj vernika je potpuno smanjila.

Vernici koji su ipak odlučili da dođu ispred Hrama pridržavali su se epidemioloških mera i većina je nosila maske.

Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji posle smrti patrijarha Irineja predsedava Sinodu SPC.

Hrizostom je poželeo vernicima srećno Badnje veče i sutrašnji Božić, uz tradicionalni pozdrav „Mir božiji, Hirstos se rodi”.

Pozvao je građane da se raduju i vesele Božiću i poručio im da ne dozvole da tuge i nevolje, u kojima se trenutno nalazimo, pokvare najradosniji hrišćanski praznik i veselje.

„Božić je prilika da sve te nevolje odagnamo od sebe i damo sebi više radosti i veselja u našim domovima, porodicama, narodu i našoj crkvi. Pobedićemo sve, milošću i blagoslovom božijim, jer Bog je došao da bude s nama i zato se radujmo i večeras i sutra i sve naredne dane”, rekao je Hrizostom.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Vernici i sveštenstvo nalagali Badnjak na Cetinju

CETINjE – Vernici Mitropolije crngorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, posle nalaganja Badnjaka ispred Cetinjskog manastira, razišli su se u miru.

Mitropolija je juče pozvala vernike da odustanu od dolaska na Cetinje i da Badnji dan provedu u svojim gradovima i domovima, zbog sprečavanja sirenja korona virusa.

Na polaganju Badnjaka ispred Cetinjskog manastira sveštenstvo je predvodio vladika Kirilo.

Vladika Kirilo čestitao je Badnje veče i Božić okupljenim vernicima i poručio da Crkva ne deli ljude po nacionalnostima, već da se pokajanjima sjedine u novu zajednicu.

„Crkva nas priziva da se sjedinimo, posebno pozivam braću koji lože badnjak na nekim drugim mestima da ne idu za pastirima koji su obučeni u ovčiju kožu. Nego da se okupe oko ćivota naših svetitelja kao što su Petar I i Sveti Vasilije”, rekao je Kiril, preneo je Tanjug.

U ime plemena Bajice i Martinići okupljenima je Badnje veče čestitao Ivo Martinović.

„Ova vekovna tradicija nikad nije prekidana. Bilo je teških vremena kroz istoriju, ali i u onim najtežim ovaj sveti čin ponosno je obavljan”, rekao je Martinović.

Oko manastira bila je postavljena metalna ograda, a u blizini i nekoliko policijskih automobila, prenele su podgoričke Vijesti.

Inače, kako je to godinama unazad uobičajeno, na Cetinju su i ove godine Badnjak nalagale i pristalice nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, odnosno pripadnici suverenista i tzv. crnogorskih patriota.

Oni su Badnjak nalagali ispred Dvora Petrovića.

Izvor: politika.rs