Napeto u Tunisu – predsednik smenio premijera, vojska opkolila i blokirala parlament

Nakon što je predsednik Tunisa suspendovao rad parlamenta i razrešio dužnosti predsednika vlade Hišama Mešišija, posle nasilnih protesta izazvanih naglim porastom broja novozaraženih koronavirusom i lošom ekonomskom situacijom, pripadnici vojske Tunisa opkolili su zdanje parlamenta i sprečili predsedavajućeg da uđe.

Demonstranti, koji su se ranije sukobili sa policijom, pozdravili su odluku predsednika Kaisa Saida, uzvikujući njegovo ime i mašući državnim zastavama, ali kritičari ga optužuju da je prigrabio vlast i ugrozio krhku demokratiju u Tunisu, prenosi AP.

Said je ukinuo imunitet svim članovima parlamenta i najavio da će uskoro imenovati novog premijera, kako bi se vratio socijalni mir u zemlji.

On je iskoristio posebnu ustavnu meru koja mu dozvoljava da preuzme izvršnu vlast i zamrzne rad parlamenta na neodređeno vreme dok se ponovo ne omogući normalan rad institucija.

“Doneli smo ovu odluku koja će biti na snazi dok se socijalni mir ne vrati u Tunis i dok ne spasemo zemlju”, rekao je Said u televizijskom obraćanju.Napeto u Tunisu - predsednik smenio premijera, vojska opkolila i blokirala parlamentNapeto u Tunisu – predsednik smenio premijera, vojska opkolila i blokirala parlament

Ekonomija Tunisa je u krizi već godinama, a u zemlji je nedavno ponovo uvedeno zaključavanje zbog ozbiljnog širenja koronavirusa.

Izvor: rts.rs