NASA i Spejs Iks – astronauti poleteli u svemir

Svemirska letelica Spejs Iks kompanije Elona Maska sa NASA astronautima Dagom Harlijem i Bobom Benkenom uspešno je lansirana u orbitu iz Kenedi svemirskog centra na Floridi.

Ovaj događaj stekao je epitet istorijskog, pošto se prvi put desilo da NASA astronauti u svemir idu letelicom privatne kompanije.

Spejs Iks letelica lansirana je iz drugog pokušaja, pošto je prvo lansiranje u sredu otkazano zbog lošeg vremena.

Harli i Benken će letelicom stići do Međunarodne svemirske stanice gde bi trebalo da ostanu između jednog i četiri meseca.

„Uspeli smo”

Džim Brajdstin, čelnik NASA, koji je lansiranje gledao u društvu Donalda Trampa, predsednika Amerike i Majka Pensa, potpredsednika SAD, rekao je: „Uspeli smo”.

„Dugo smo čekali na ovaj trenutak. Prošlo je devet godina otkako smo u svemir poslali američke astronaute u američkoj raketi lansiranoj sa američkog tla”, istakao je Brajdstin.

On je pohvalio Trampovu odluku da razvija svemirski program, a zahvalio se i članovima Kongresa iz Republikanske i Demokratske stranke što su obezbedili budžet.

„Osetio sam olakšanje, ali neću da slavim dok se Bob i Dag ne vrate bezbedno kući”.

Brajdenstin se sa Floride uputio u Hjuston odakle će posmatrati Dragon kapsulu kako pristaje na Međunarodnu svemirsku stanicu.

NASA je saopštila da je više od deset miliona ljudi gledalo uživo prenos lansiranja.

Tramp je postao treći predsednik u istoriji SAD koji je uživo iz Kenedi svemirskog centra pratio lansiranje.„Uspeli smo”

Starship explosion

Harli i Benken prekinuli su devetogodišnju pauzu NASA letova u svemir i postali prvi astronauti koji su sa američkog tla krenuli u nepoznato posle povlačenja spejs šatla 2011. godine.

Ali veliko interesovanje javnosti za ovaj projekat nije uticalo na astronaute i pritisak koji bi mogli da osećaju, kaže Džim Brajdenstin, čelnik NASA.

„Lansiraćemo letelicu kad budemo spremni. Kažem vam, predsednik Tramp i potpredsednik Pens su ponosni na timove NASA i Spejks Iksa jer su u sredu doneli pravu odluku”, kazao je Brajdenstin novinarima.

Rocket

Kakva je bilaprocedura?

U sredu je lansiranje otkazano samo 16 minuta pre nego što je trebalo da počne.

Ali uslovi su bili prilično loši, pa su kontrolori odlučili da nije bezbedno nastaviti sa celom operacijom.

U trenutku kada je otkazano lansiranje, Harli i Benken su sedeli u Dragon kapsuli na vrhu rakete Falkon, dok se ispod njih dodavalo dodatno gorivo u letelicu.

Do tog trenutka odbrojavanje je proticalo normalno, inženjeri su utvrdili da nije bilo nikakvih problema i letelica je bila spremna za lansiranje.

I danas je procedura bila ista. Astronauti su došli na rampu tri sata pre lansiranja.

Ekipa stručnjaka iz Spejs Iksa pomogla je astronautima da uđu u kapsulu, a posle toga usledila je serija uobičajenih provera statusa letelice.

Controllers

Nikol Man, NASA astronautkinja, rekla je da njene kolege nisu bile uznemirene zbog odlaganja.

„U životu ima mnogo stvari koje ne možemo da kontrolišemo, a među njima su i vremenski uslovi”, kaže ona.

„Morate da ostanete fleksibilni, da ne trošite energiju na to. I samo da se spremite za sledeću priliku kada lansiranje bude moguće”, dodaje.

Ako letelica bude lansirana večeras, pred Harlijem i Benkenom je put od 19 sati do Međunarodne svemirske stanice.

Za to vreme oni će testirati sisteme u samoj kapsuli, uključujući i ručno upravljanje. Takođe, astronauti će morati i da odspavaju malo pre nego stignu na odredište.

Očekuje se da Harli i Benken ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između jednog i četiri meseca pre nego što se vrate na Zemlju.

Spejs Iks je sa NASA sklopio ugovor vredan 2,6 milijardi dolara, a kompanija Elona Maska obavezala se da obezbedi šest letova na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Prvi od tih šest letova zakazan je za avgust, pod uslovom da operacija sa Harlijem i Benkenom protekne u redu.

Kompanija Boing ima sličan ugovor, ali barem godinu dana zaostaje za Spejs Iksom na polju razvoja tehnologije.

Izvor: bbc na srpskom