Nastavljena evakuacija iz Kabula, odbegli lideri talibana vraćaju se u Avganistan

Vojnim avionima zapadnih zemalja nastavlja se evakuacija diplomata i civila iz Avganistana. Za sada nema informacija kada će ponovo biti uspostavljeni civilni letovi na aerodromu u Kabulu. Lideri talibana koji su godinama bili u egzilu u drugim zemljama vraćaju se u Avganistan.

09:05

Talibani za sveobuhvatnu vladu

Talibani su potvrdili nastojanja da uspostave sveobuhvatnu vladu u Avganistanu i da će rezultati njihovih razgovora sa avganistanskim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice o formiranju “inkluzivne vlade” uskoro biti objavljeni.

Prema izveštajima ToloNjuza, jedne od vodećih medijskih kuća u Avganisatanu, izvori bliski vođama talibana rekli su da se Amir Kan Motaki, visoki član talibanskog rukovodstva, u ponedeljak na sastanku sa avganistanskim političarima obavezao na uspostavljanje sveobuhvatne vlade.

Mutaki se u ponedeljak sastao sa Hamidom Karzaijem i Abdulahom Abdulahom.

Gul Rahman Kazi, bliski saradnik Hamida Karzaija, rekao je za ToloNjuz da je tema razgovora “kako se može uspostaviti inkluzivna vlada koju prihvataju svi i koja će voditi društvo ka prosperitetu”.Foto: EPA-EFE/Stringer08:47

Čeka li nas nova izbeglička kriza

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović kaže za RTS da će se efekti situacije u Avganistanu, u kontekstu izbeglica, videti tek za nekoliko meseci. Ipak, dodaje, ne može se očekivati masovan priliv izbeglica.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je teško da će se ponoviti situacija sa migrantskom krizom kao 2015. godine, kada je preko Balkana prošlo nekoliko miliona izbeglica. 07:54

Lufthanzin avion sa evakuisanima sleteo u Frankfurt

Erbas A-340 nemačke kompanije “Lufthanza” koji je prevozio 130 osoba evakuisanih iz Avganistana sleteo je u Frankfurt.

Reč je o putnicima koji su letovima nemačkog Budesvera iz Kabula prvo prevezeni u Taškent.

Evakuacija u saradnji sa nemačkom vladom biće nastavljena i narednih dana.07:42

Talibanski zvaničnik: Lideri će se predstaviti svetu, nema tajni

Lideri avganistanskih talibana će se predstaviti svetu i neće živeti u tajnosti, poručio je jedan talibanski zvaničnik Rojtersu.

“Polako, postepeno, svet će videti sve naše lidere, neće biti senke tajni”, rekao je talibanski zvaničnik koji je odbio da bude identifikovan. 

Dodao je da je članovima organizacije naređeno da ne proslavljaju preuzimanje zemlje, ističući da bi civili trebalo da im predaju oružje i municiju.07:04

Do sada evakuisano više od 2.000 diplomata i civila

Više od 2.200 diplomata i ostalih civila do sada je evakuisano vojnim letovima iz Kabula rekao je Rojtersu visoki zvaničnik jedne zapadne zemlje.

Dodao je da za sada nije jasno kada će biti ponovo uspostavljeni civilni letovi iz Kabula.

Talibani su u utorak u Kabulu održali prvu konferenciju za medije i obećali da nikome neće naneti zlo, da neće biti osvete i da žene neće biti diskriminisane.Nastavlja se evakuacija diplomata iz Kabula nakon što su talibani preuzeli vlastNastavlja se evakuacija diplomata iz Kabula nakon što su talibani preuzeli vlast

Talibanski portparol Zabihula Mudžahid na konferenciji za medije uverava da su talibani, zarad mira i stabilnosti u državi, oprostili svima koji su se borili protiv njih i da je neprijateljstvima došao kraj.

Istakao je da su posvećeni poštovanju prava žena prema šerijatskom sistemu i da će one raditi rame uz rame sa muškarcima.

Istovremeno, lideri talibana koji su bili u egzilu tokom prethodnih godina vraćaju se u Avganistan, navodi Bi-Bi-Si.

Među njima je i jedan od osnivača talibanske organizacije Mula Abdul Gani Baradar, koji je u Avganistan stigao prvi put posle deset godina, i to iz Katara. On je učestvovao u mirovnim pregovorima prethodnih godina.

U međuvremenu, SAD i druge zapadne zemlje nastavljaju sa evakuacijom diplomata i civila vojnim avionima, ali se ne zna kada će ponovo biti uspostavljeni civilni letovi iz Kabula.

Samo u utorak vojnim avionima SAD evakuisano je oko 1.100 diplomata i civila iz prestonice Avganistana. 

Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je da će tokom narednih godina prihvatiti oko 20.000 izbeglica iz Avganistana. 

Dvojica državljana Srbije, Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji su zatražli da odu iz Avganistana, uspešno su juče evakuisani iz Kabula.

Oni su letom koji je organizovala Nemačka evakuisani najpre u Taškent.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad avganistanskom vojskom i vladom, ušavši u prestonicu Kabul tokom vikenda.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, “sprečio krvoproliće”.

Svetski zvaničnici i organizacije sa zabrinutošću gledaju u Avganistan. Dok Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava najavljuje posebnu sednicu, NATO traži da talibani ne dozvole da Avganistan ponovo postane leglo terorizma.

Evropska unija poručuje da će sarađivati sa novom Vladom, ako talibani budu poštovali osnovna prava. Vašington navodi da su talibani obećali da će osigurati bezbedan prolaz civilima ka aerodromu u Kabulu. 

Na ulicama Kabula tri dana po povratka Talibana, život se polako vraća u normalu.  

IZVOR: RTS, ROJTERS, BI-BI-SI, SI-EN-EN, GARDIJAN