NATO i SAD iduće godine organizuju velike vojne vežbe u državama oko Srbije

Oružane snage SAD i saveznici iz NATO održaće krajem proleća i početkom leta iduće godine veliku vojnu vežbu “Branilac Evrope 21” (Defender Europe) na celom Balkanu, osim Srbije, saznaje portal Balkanska bezbednosna mreža.Kako se navodi, vežba će manjim delom biti održana i na Baltiku i u Nemačkoj.

“Defender 21 će koristiti skoro sve veće vojne poligone regiona Slunj u Hrvatskoj, Manjaču u Bosni i Hercegovini i Krivolak u Severnoj Makedoniji. Vežbaće se i na planini Sinjajevina u Crnoj Gori, a u Grčkoj u blizini luke Aleksandropolis na granici sa Turskom. Predvidjeno je i korišćenje baze Bondstil kod Uroševca. Održaće se na ukupno 64 lokacije: 31 poligonu, 13 civilnih i 10 vojnih aerodroma, kao i šest pomorskih luka i četiri rezervne lokacije”, navodi se.

U tekstu piše i da će od većih američkih vojnih jedinica u vežbi učestvovati 82. vazdušno-desantna divizija, 173. padobranska brigada iz Vićence u Italiji i 53. pešadijska brigada Nacionalne garde Floride. One će imati podršku transportne avijacije, mornarice i više jedinica za borbenu podršku.

“Defender Europe 21” druga je po redu iz serije vežbi “Defender Europe”.

Prva je održana ove godine i bila je najveća američka vojna vežba u Evropi u proteklih 25 godina, ali je angažman trupa bio prepolovljen zbog epidemije koronavirusa.

“Defender Europe održavaće se svake godine kako bi vojske SAD i saveznici proveravali uvežbanost za zajedničke operacije i jačanje interoperabilnosti. U neparnim godinama broj angažovanih američkih trupa će biti manji u odnosu na parne zbog sličnih vežbi na Pacifiku”, navodi portal.

U Albaniji će biti stacionirano oko 8.000 američkih vojnika, a Ministarstvo odbrane u Tirani objavilo je i fotografije sa planske konferencije za vežbu. Albanija najavljuje “Defender 21” kao jednu od najveću medjunarodnu i jednu od najvećih vojnih vežbi ikada održanih u njihovoj zemlji.

Paralelno sa američkom, veliku vežbu u regionu u 2021. izvodiće i NATO.

U zvaničnom kalendaru vežbi Vrhovne komande Savezničkih snaga NATO u Evropi stoji da će vežba “Čvrsti branilac 21” (Steadfast Defender 21) biti održana od 20. maja do 22. juna na teritoriji Madjarske, Rumunije i Bugarske.

“Čvrsti branilac 21” se najavljuje kao jedna od najvećih NATO vežbi poslednjih godina, sa ciljem da se intergriše što više borbenih i neborbenih elemenata NATO i država članica, kako bi bili što spremniji za izvodjenje zajedničkih vojnih operacija.

Izvor: beta.rs