NATO jača svoju misiju u Iraku – želi dogovor za Avganistan

Saveznici SAD prihvatili su da ojačaju NATO misiju u Iraku i upozorili su Vašington protiv jednostranog povlačenja svojih trupa iz te zemlje i Avganistana, za vreme virtuelnog sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu.

„Bezbednosna situacija u Iraku je zabrinjavajuća ali NATO je spreman da ojača i proširi svoju misiju za obuku iračkih snaga”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

NATO ima trenutno 500 ljudi u Iraku u okviru svoje misije i spreman je da poveća taj broj i proširi njihova ovlašćenja zajedno sa iračkim vlastima i međunarodnom koalicijom protiv Islamske države, dodao je Stoltenberg.

Rekao je da sada ne može da precizira njihov broj i dodao da će planovi biti pokrenuti i o tome će se raspravljati na sledećem sastanku ministara odbrane u februaru 2021.

Posle ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u američkom vazdušnom udaru početkom januara u Bagdadu, antiameričko raspoloženje u Iraku primoralo je Vašington da prekine operacije međunarodne koalicije i da smanji svoje prisustvo u toj zemlji, prenosi Beta.

Amerikanci su tražili da prebace na NATO neke aktivnosti obuke iračkih trupa koje koalicija obavlja.

Zbog pandemije Alijansa je bila primorana da smanji broj svog ljudstva početkom godine ali misija je ponovo u punom kapacitetu, rekao je Stoltenberg.

Amerikanci će ostati prisutni da se bore protiv Islmske države.

Ministri su takođe razgovarali o misiji u Avganistanu koja ima 12.000 ljudi. Alijansi stvara ozbiljne probleme namera Amerikanaca da izađu iz te zemlje posle zaključenja sporazuma sa talibanima kao i nastavak nasilja u Avganistanu.

„Dilema će se pojaviti narednih meseci. Ili ćemo napustiti Avganistan sa rizikom da vidimo da sve što smo postigli nestane i zemlja postane utočište za teroriste ili ćemo ostati, ali to će biti trajno angažovanje sa rizikom sukoba sa talibanima”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je da o tome treba da razgovaraju i da će naredni meseci biti odlučujući.

Izvor: politika.rs