NATO odbacuje Lukašenkove optužbe da gomila snage na granici

Lukašenko je rekao da su samo 15 minuta od beloruske granice raspoređeni tenkovi i avioni NATO saveza.

NATO je u nedelju odbacio optužbe bjeloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da provodi vojne vežbe uz zapadne granice zemlje, u Poljskoj i Litvi i istaknuo da pozorno prati situaciju nakon spornih izbora održanih u Belorusiji prošle nedelje. 

Ranije u nedelju Lukašenko je kazao da su samo 15 minuta od beloruske granice raspoređeni tenkovi i avioni NATO saveza. 

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungeku je izjavila da se u “regionu ne izvode vojne vežbe”.

“NATO-ova multinacionalna prisutnost u istočnim članicama Saveza ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji. Reč je o strogo obrambenoj prisutnosti čija je svrha sprečiti sukobe i očuvati mir”, rekla je Lungesku.

Dodala je i da NATO pozorno prati razvoj situacije u Bjelorusiji, zemlji u kojoj od održavanja izbora 9. kolovoza traju siloviti prosvjedi za koje Lukašenkovi protivnici kažu da su ‘montirani’. Lungescu je pozvala na poštivanje temeljnih sloboda, uključujući i pravo na mirne prosvjede.

Kremlj je ranije objavio kako je ruski predsednik Vladimir Putin Lukašenku kazao da je Moskva spremna pomoći Belorusiji u skladu s vojnim sporazumom, ako to bude potrebno te da se na tu zemlju izvana vrši pritisak.

Zapadni beloruski susedi, Poljska, Litvanija i Letonija članice su NATO-a. Savez je u te tri države i u Estoniju poslao četiri borbene brigade da bi onemogućile potencijalne ruske prodore, nakon što je Moskva 2014. anektirala ukrajinski Krim.

Brigade, što ih predvode Britanija, Kanada, Nemačka i Sjedinjene Države imaju oko 5000 vojnika.

Poljska je u subotu potpisala zajednički pakt o obrani tokom poseta američkog državnog sekretara Majka Pompea toj zemlji, na temelju kojeg će Sjedinjene Države povećati broj svojih vojnika u Poljskoj.

Izvor: jutarnji.hr