NATO postavlja uslove za saradnju na bezbednosnoj ponudi s Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg postavio je danas uslove za rad sa Rusijom na novom bezbednosnom predlogu i ponudio da radi sa Moskvom na izgradnji novog međusobnog poverenja radi ublažavanja tenzija oko Ukrajine.

Rusija je podnela nacrt dokumenata s bezbednosnim planovima o kojima želi da pregovara sa SAD i njihovim saveznicima iz NATO. Nisu poznati detalji nacrta ali Kremlj kaže da je visoki ruski izaslanik spreman da otputuje na razgovore u neutralnu zemlju.

Stoltenberg je rekao da je primio dokumente i da će svaki dijalog sa Rusijom takođe morati da se bavi zabrinutošću NATO-a u vezi sa ruskim akcijama, da bude zasnovan na ključnim principima i dokumentima evropske bezbjednosti i da se odvija u konsultaciji sa evropskim partnerima NATO poput Ukrajine.

On je dodao da je 30 zemalja NATO-a “jasno stavilo do znanja da su, ukoliko Rusija preduzme konkretne korake za smanjenje tenzija, spremne da rade na jačanju mjera za izgradnju povjerenja”.

Američki obavještajni izvori navode da je Rusija razmjestila 70.000 vojnika blizu Ukrajine i da je moguće da se priprema za invaziju početkom sljedeće godine.

Moskva negira da planira novi napad na Ukrajinu.

Izaslanici NATO sinoć su upozorili da ozbiljno procjenjuju implikacije trenutne situacije po bezbjednost alijanse i da su spremni da ako je neophodno pojačaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi, u blizini Rusije.

Izvor: vijesti.me