NATO priprema prvi samit s Bajdenom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o pripremi samita Alijanse.

„Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram s predsednikom SAD kome sam čestitao stupanje na dužnost. Otvara se novo poglavlje za našu transatlantsku alijansu. Radujem se što ću ga dočekati na samitu NATO-a i što ću blisko sarađivati s njim”, naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je „naglasak Bajdena na obnovi Saveza” i istakao da je „NATO mesto gde se Evropljani i Amerikanci svakodnevno sastaju da bi se zajedno suočili sa izazovima sa kojima se nijedna zemlja ne može suočiti sama”.

Naredni samit NATO-a biće u Briselu ove godine, a lideri Alijanse će doneti odluke da bi NATO bio još jači, dodao je Stoltenberg. ;Datum tog skupa zavisi od epidemiološke situacije u Evropi.

Stoltenberg je dodao da je s Bajdenom razgovarao o borbi protiv međunarodnog terorizma, posebno u Avganistanu i Iraku, o odnosima s Rusijom i uticaju Kine na bezbednost.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, predložio je Bajdenu da za njega priredi poseban samit Evropske unije u Briselu, koji bi, kako su ;naveli diplomatski izvori, bio ;u isto vreme kad i samit NATO-a, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs/beta.rs