NATO upozorio Minsk

Jens Stoltenberg upozorio je Minsk na svaki pokušaj instrumentalizacije navodnog jačanja snaga Saveza u regionu kako bi opravdao represiju nad demonstrantima.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je prošlog vikenda naveo da je primetio “značajno kretanje snaga NATO u blizini” beloruskih granica, na teritoriji Poljske i Litvanije. NATO je to odmah demantovao.

“Vidimo pokušaje da se NATO iskoristi kao izgovor za represiju nad demonstrantima i političkim protivnicima u Belorusiji. Međutim, to je potpuno lažno, pošto nema jačanja NATO u regionu”, izjavio je generalni sekretar NATO po dolasku na sastanak ministara odbrane EU u Berlinu.

“Svaki pokušaj režima u Minsku da skrene pažnju sa unutrašnjih problema”, rekao je Stoltenberg, “kako bi imao izgovor za upotrebu nasilja nad sopstvenim narodom je neprihvatljiv i neopravdan”.

Lukašenko je rekao da su demonstranti “teledirigovani” iz inostranstva, dodajući da neće dozvoliti da zemlja bude “rasparčana”.

Protesti u Belorusiji traju od spornih predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je po šesti put izabran Aleksandar Lukašenko. Demonstranti zahtevaju odlazak Lukašenka nakon 26 godina vladavine.

Izvor: b92.net/beta.rs