Navaljni: Moj slučaj je rešen

Na osnovu analiza podataka o letovima i onih s telefona ustanovljeno je da su pripadnici FSB godinama pratili kritičara Kremlja s planom da mu naude, tvrde istraživački novinari.

Ruski disident, Aleksej Navaljni poručuje da je njegov slučaj rešen nakon što je u ponedeljak objavljeno zajedničko istraživanje nekoliko redakcija. Istraživački novinari otkrili su identitet pripadnika Federalne službe bezbednosti (FSB) koji su godinama pratili ruskog opozicionara, a svi su stručnjaci za specijalne operacije, medicinu, hemijsko i biološko oružje.

Ukrstivši podatke o avionskim letovima i sa mobilnih telefona sa podacima dostupnim odranije, novinari britanske agencije Belingket, ruskog istraživačkog sajta „Insajder”, nemačkog lista „Špigl” i američkog Si-En-Ena otkrili su da je političkog blogera pratilo 15 agenata tajnog tima Kriminološkog instituta FSB. Trojica su bila u njegovoj blizini kada je otrovan 20. avgusta: dvojica lekara specijalizovanih za hemijske otrove, Aleksej Aleksandrov i Ivan Osipov, a treći je Vladimir Panijajev. Iako su uglavnom koristili telefone „za bacanje”, u nekoliko navrata su uključivali svoje primarne uređaje, navodi Belingket.

Zaključuje se da je napad na Navaljnog u sibirskom gradu Tomsku bio u planu barem od početka 2017. godine, mesec dana nakon što je najavio kandidaturu na predsedničkim izborima 2018. Operativci su ga pratili na 37 putovanja po Rusiji od januara 2017. do avgusta 2020, a čini se da su pokušali da ga otruju i pre Tomska, letos u Kalinjingradu, gde se njegova supruga neobjašnjivo razbolela, preneo je Si-En-En.

Operativci su često koristili pseudonime na putovanjima, a leteli su paralelnim letovima s drugih aerodroma da Navaljni i članovi njegovog tima ne primete iste saputnike. Da je cilj bio samo nadgledanje opozicionara, služba bi slala različite agente koji bi mogli da budu na istom letu. Ovako, angažovanje istog „trovačkog tima” je protumačeno kao ključni argument da su hteli da mu naude. Agenti FSB-a pratili su Navaljnog u Novosibirsk, a zatim do Tomska. Komunicirali su tokom operacije, sa naglim povećanjem saobraćaja neposredno pre trovanja, kao i u trenutku kada je napustio svoj hotel i uputio se ka aerodromu u Tomsku.

Navaljnom je, podsetimo, pozlilo na letu iz Tomska za Moskvu neposredno nakon poletanja, što je nateralo posadu da hitno slete u Omsk, gde je 44-godišnji aktivista danima bio u bolnici pre nego što je prebačen u Berlin. U Nemačkoj, gde se i dalje nalazi, optužujući Vladimira Putina da je nalogodavac atentata, istražitelji su zaključili da je otrovan nervnim agensom tipa novičok. Tragovi su nađeni na jednoj od flaša vode iz njegove hotelske sobe u Tomsku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je reč o atentatu nervnim agensom novičok, kojim su otrovani i ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija 2018. godine u Engleskoj. Tu teoriju su prihvatile mnoge zemlje Zapada, pa su EU i UK zamrzle imovinu i uveli zabranu putovanja šestorici visokih ruskih zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za trovanje i vojnom institutu koji proizvodi nervne otrove.

„Znam ko je hteo da mu ubije. Znam gde žive i rade. Znam im prava i lažna imena. Imam njihove fotografije”, rekao je Navaljni u ponedeljak u snimku na „Jutjubu”, držeći fotografije agenata.

Moskva uporno pita kakav bi motiv imala za eliminaciju opozicionara koji ima svega dva odsto podrške građana.

Izveštaj grupe novinara objavljen je uoči Putinove godišnje konferencije za novinare i samo dva dana nakon što je britanski „Sandi tajms”, pozivajući se na zapadne obaveštajne izvore, objavio da je bilo drugog pokušaja trovanja Navaljnog neposredno pre no što je prebačen u Nemačku. Komentarišući pisanje „Tajmsa” da se član ruske obaveštajne službe infiltrirao u bolnicu da ponovi pokušaj trovanja dok je Navaljni ležao u komi u Omsku, portparol Kremlja, Dimitrij Peskov je kazao da je to totalna besmislica.

„Sputnjik” piše da Nemačka nije odgovorila na zahtev Rusije za pravnu pomoć u slučaju Navaljni i da nije dostavila dokaze o pronađenom novičoku. Takođe podseća da u Rusiji nije bilo istrage o trovanju i navodi skoriju izjavu Vladimira Putina da „to što je neko zamalo umro ne znači da treba otvarati krivičnu istragu”. Ruski lekari u Omsku su zaključili da je Navaljnom pozlilo zbog naglog pada šećera i nisu u tom trenutku našli tragove otrova.

Lavrov odbacio optužbe Zapada o trovanju Navaljnog

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je pokušaje Zapada da se Rusija optuži za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog. On je ocenio da partneri Rusije sa Zapada gube sposobnost za „normalan rad u diplomatiji” jer odbijaju da prihvate „međunarodne i pravne norme kojima se utvrđuju činjenice”.

„Evo primera te logike. Oni su saopštili da su nemačke specijalne službe ustanovile nove činjenice o trovanju Navaljnog, ali Moskva se tim povodom nije oglašavala dva dana. Ukoliko se ne oglašavaš – znači kriv si. Ja smatram da svaki razuman čovek shvata da je takav pristup manjkav”, izjavio je Lavrov, prenosi Tanjug.

Tokom sastanka sa Ruskim savetom za civilno društvo i ljudska prava, ruski predsednik Vladimir Putin ukazao je da su zapadne države koje su istraživale incident sa Navaljnim propustile da Rusiji pruže na uvid dokaze koji bi potvrdili da je u organizmu Alekseja Navaljnog pronađena otrovna supstanca, zbog čega je Rusija sprečena da pokrene svoju istragu o tom slučaju.

Izvor: politika.rs