Navaljni objavio snimak razgovora sa muškarcem za kog tvrdi da ga je otrovao

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je danas snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem državne bezbednosti, umešanim u njegovo trovanje.

Muškarac koji se čuje na snimku ukazuje da je bio umešan u čišćenje odeće Navaljnog “kako ne bi bilo ikakvih tragova” nakon što je najveći kritičar ruskog predsednika pao u komu tokom leta iznad Sibira.

Na snimku se čuje i kako kaže i da bi “situacija ispala drugačija” da avion u kojem je bio Navaljni nije prinudno sleteo pošto mu je pozlilo.

Muškarac, koji je u prošlonedeljnom medijskom izveštaju identifikovan kao operativac ruske obaveštajne služba FSB i član tima koji je godinama pratio Navaljnog, nagovestio je u telefonskom razgovoru da bi donji veš opozicionara mogao da bude mesto gde je ubačena supstanca koja ga je otrovala.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu “novičok”, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti oštro negiraju umešanost u trovanje Navaljnog.

Izvor: beta.rs