Navaljni sleteo u Berlin, u stabilnom je stanju

Zdravstveno stanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog tokom leta iz Omska i posle sletanja u Berlinu je stabilno, izjavio je Jaka Bizilj, aktivista fondacije Cinema for Peace, koja je inicirala i platila njegovu evakuaciju.

Navaljni će se lečiti u berlinskoj bolnici Čarite, pošto je ambulantnim avionom prebačen u Nemačku, nakon što su njegova supruga i saradnici insistirali da ode na lečenje u tu zemlju, optuživši ruske vlasti da to pokušavaju da spreče.

Lekari u sibirskom gradu Omsku saopštili su juče da je Navaljni u indukovanoj komi, da mu život nije u neposrednoj opasnosti i da su mu moždane funkcije stabilne, prenosi Tanjug.

Kira Jarmuš, portparolka Navaljnog rekla je da je njegova supruga Julija takođe bila u avionu za Nemačku, prenosi Rojters.

Ambulantni avion sa Navaljnim trebalo je sinoć da poleti za Nemačku, ali je let odložen na zahtev nemačkog sindikata avio-prevoznika da piloti moraju da se odmore pre dugog leta.

Navaljni, dugogodišnji protivnik predsednika Vladimira Putina i njegovih saradnika i borac protiv korupcije, onesvestio se u avionu za Moskvu u četvrtak, nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici veruju da je bio otrovan.

Ruski lekari u Omsku izjavili su juče da se stanje Navaljnog malo popravilo, ali da je i dalje u suviše nestabilnom stanju da bude transportovan van zemlje, ali su kasnije naveli da nemaju primedbe na njegovo premeštanje u Nemačku, nakon što su nemački lekari procenili da može da putuje.

Porodica i saradnici ruskog opozicionog lidera su optužili Moskvu da blokira njegovu medicinsku evakuaciju u Nemačku da bi zataškala „pokušaj da se on otruje”.

Julija Navaljna pisala je predsedniku Putinu i apelovala da dozvoli da Navaljni bude prebačen u Nemačku.

Navaljnom je u pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu, a njegova portparolka Kira Jarmiš izjavila je da je on verovatno otrovan.

Izvor: politika.rs