Nebenzja: Rusija može da ponudi 25 miliona tona žitarica za izvoz

„Ali ako nemate nameru da povučete svoje samoinicijativno uvedene sankcije zašto onda optužujete nas”, poručio je ambasador Rusije u UNОве године очекују рекордно висок принос пшенице (Фото EPA/MAXIM SHIPENKOV)

NjUJORK – Rusija može da ponudi 25 miliona tona žitarica za izvoz preko luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o konfliktima i bezbednosti hrane.

Prema njegovim rečima, Rusija i dalje ostaje odgovoran snabdevač hranom i energijom, preneo je Tanjug.

„Ove godine očekujemo rekordno visok rod pšenice. U tom smislu možemo ponuditi 25 miliona tona žita za izvoz iz luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine”, rekao je Nebenzja.

Dodao je da se može razgovarati i o drugim nabavkama, s obzirom da će od juna do decembra potencijalni izvoz đubriva iznositi najmanje 22 miliona tona.

„Ali ako nemate nameru da povučete svoje samoinicijativno uvedene sankcije zašto onda optužujete nas”, poručio je.

Nebenzja se zapitao i zašto najsiromašniji narodi i regioni moraju da pate zbog neodgovornih geopolitičkih igara Zapada.

Prema njegovim rečima u sadašnjim okolnostima pokušaji da se neosnovano prebaci odgovornost za pogoršanje situacije sa hranom u svetu na Rusiju nisu samo apsurdni, već predstavljaju svetogrđe.

Izvor: politika.rs