Nehamer: Nastaviću da tražim razgovor sa svim stranama u ratu

Аустријски канцелар Карл Нехамер (EPA-EFE/S. Loos / POOL)

BRATISLAVA – Austrijski kancelar Karl Nehamer najavio je večeras da će nastaviti da traži razgovor sa svim stranama u ratu u Ukrajini, te da će i pored svih neslaganja i dalje razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nehamer je na konferenciji Globsek u Bratislavi rekao da je agresije Rusije na Ukrajinu izazvala dramatične posledice po Evropu i ostatak sveta.

„Ukrajina zaslužuje svu našu podršku i solidarnost. Moramo istovremeno učiniti sve da dođe do brzog okončanja ratnih dejstava i da dođe do mirovnih pregovora, na primer u okviru Istanbulskog procesa”, kazao je Nehamer, prenosi Tanjug.

Kazao je i da je sada važno da se osigura bezbednost snabdevanja namirnicama u celom svetu.

„Milioni tona ukrajinskih žitarica spremni su za izvoz i mora brzo biti izvezeno kako bi se sprečila glad u drugim delovima sveta, pre svega u Africi. Austrija će i dalje tome davati svoj doprinos”, najavio je.

Kada je reč o mogućem statusu kandidata za Ukrajinu, Nehamer je kazao da se još čeka preporuka Evropske komisije i da treba razgovarati o međukoracima i alternativama pristupanju, te da što pre treba otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: politika.rs