Nekad uzimanje antibiotika donosi više štete nego koristi

Nepravilno uzimanje antibiotika jedan je od najvećih javno-zdravstvenih problema današnjice i direktno prouzrokuje porast broja bakterija otpornih na antibiotike, od kojih godišnje umire 33.000 ljudi. Koliko je ozbiljna situacija govori podatak da se problem infekcija bakterijama otpornim na antibiotike koje se pojavljuju među evropskim stanovništvom može uporediti s učinkom gripa, tuberkuloze i HIV-a/AIDS-a zajedno.

Delotvornost antibiotika smanjuje se brzinom koja se nije mogla predvideti čak ni pre pet godina. Ako ljudi nastave da troše antibiotike trenutnom brzinom, izgledno je da će se Evropa suočiti s povratkom u razdoblje kad antibiotici nisu postojali i kada je obična bakterijska infekcija, poput upale pluća, mogla biti smrtonosna.

Svetska zdravstvena organizacija ističe upravo nepotrebno prepisivanje antibiotika kod gripa, prehlade i akutnog bronhitisa kao područje na kojem bi se mogla ostvariti značajna racionalizacija primjene antibiotika, piše dnevnik.hr.

“Očekivanja pacijenta uveliko utiču na odluku lekara, a ponekad na početku bolesti nije lako proceniti radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Defenzivna medicina, u kojoj se antibiotik olako propisuje već prvog dana bolesti, lakša je za lekare i popularnija kod pacijenata, ali nije put koji nas vodi u sigurno zdravlje. U državama i zajednicama gde se troši puno antibiotika, antibiotici više nisu djelotvorni kad su zbilja potrebni za životno ugrožavajuće infekcije, tako da zemlje koje troše više antibiotika na kraju imaju gore rezultate u lečenju infekcija”, objasnila je nedavno na skupu “Antibiotici nisu bomboni” prof. dr Arjana Tambić Andrašević, predsednica Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike Akademije medicinskih nauka Hrvatske.

Praćenje i kontrola širenja bakterija otpornih na antibiotike posebno su važni kada je reč o ranjivim grupama kao što su novorođenčad i mala deca – bakterijska pneumonija i sepsa su među vodećim uzrocima smrtnosti dece mlađe od pet godina, a oko 30 posto novorođenčadi sa sepsom umire od infekcija bakterijama koje su otporne na više antibiotika.

Upotreba antibiotika pokazala se neopravdano visokom i kod bolesnika oboljelih od COVID-19, s obzirom na to da samo mali udeo ovih pacijenata razvije sekundarnu bakterijsku infekciju.

Stručnjaci ukazuju da svaki pojedinac može doprineti očuvanju delotvornosti antibiotika svojim odgovornim ponašanjem u skladu sa sledećim činjenicama:

– antibiotici su delotvorni samo protiv bakterijskih infekcija, ne pomažu u lečenju infekcija izazvanih virusima poput običnih prehlada ili gripa niti sprečavaju širenje virusa na druge osobe;

– zloupotreba antibiotika može rezultirati samo rezistencijom bakterija na terapiju antibioticima i budućom nedelotvornošću antibiotika u trenutku kada će biti potrebni;

– pre uzimanja antibiotika uvek potražite savet lekara. Nakon što je ljekar potvrdio da postoji potreba za uzimanjem antibiotika, vrlo je važno da se antibiotik uzima isključivo na propisani način;

– ne čuvajte višak antibiotika nakon terapije. Ako ste dobili više doza nego što vam je prepisano, obratite se farmaceutu za savet o načinu zbrinjavanja preostalih lekova.

Izvor: Vijesti.me