Nelson: Dodiku su sankcije uvedene zbog koruptivnih aktivnosti koje podrivaju BiH

Američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je da se sankcije, koje su juče uvedene srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku odnose na koruptivne aktivnosti koje podrivaju BiH. Nelson je kazao da su sankcije proširene i na „one koji daju podršku korumpiranim akterima, uključujući njihove porodice, saradnike i kompanije”.

On je ocenio da svako kome se izreknu ovakve sankcije treba biti zabrinut, a posebno legitimni poslovni ljudi, zbog ograničenja s kojima će se suočiti, poput nemogućnosti da posluje s američkim bankama i kompanijama.

Nelson je istakao da je važno da građani BiH razumeju značenje ovih sankcija, jer je, kako je naveo, mnogo pogrešnih tumačenja.

Prema njegovim rečima, sankcije koje su objavljene juče protiv predsednika Pokreta demokratske akcije i direktora rudnika Banovići Mirsada Kukića i bivšeg predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltije je zabrana putovanja zbog korumpiranog delovanja.

„Postoje dokazi za podrivanje demokratije i poverenja građana u institucije BiH. Sankcije od juče takođe su za cilj imale Dodika i Alternativnu televiziju (ATV), one su prema zapadnobalkanskom režimu ažurirane od prošlog leta”, kazao je Nelson, prenosi Beta.

Dodao je da je Dodik sankcionisan već ranije, 2017. godine, zbog pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Ova odredba je ažurirana da bi se pokazala naša podrška stabilnosti i napretku Zapadnog Balkana”, kazao je Nelson.

Američki ambasador je naglasio da su sankcije od juče ključna poruka Vašingtona, jer uključuju korupciju.

„Treba zaustaviti korupciju u ovoj zemlji. Oni koji su bili podložni sankcijama, pokušavaju preneti odgovornost na druge pa čak i cele narode”, naveo je Nelson.

On je naveo da SAD pozivaju da se „stvari promene ovim sankcijama, da lider postane konstruktivan lider, koji će podržavati vladavinu zakona, a ne da je slabi da bi imao više kontrole nad demokratskim institucijama i ekonomijom u ovoj zemlji”.

Nelson je kritikovao Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i druga tužilaštva, jer, kao je kazao, ne uspevaju da podignu bilo kakve optužnice u vezi sa slučajevima korupcije.

„Vidimo u celoj BiH isuviše političkih lidera koji su motivisani privatnim interesima. Milorad Dodik je jasno u toj grupi. Njegove zloupotrebe su jasne, nivo korupcije je očigledan i ove sankcije su važan poziv na odgovornost”, zaključio je Nelson.

Izvor: politika.rs