Nema pomilovanja za katalonske separatiste

Šanse uhapšenih katalonskih separatista za prevremeno puštanje do kraja ove godine postaju sve manje, pre svega zbog kašnjenja izmena krivičnog zakona.

Uhapšenih devet katalonskih lidera nalaze se u zatvoru od 2017. godine i nadali su se da će do kraja godine biti oslobođeni, „Pais”.

Pre manje od mesec dana postojale su šanse za to na tri načina – takozvani „tercer grado” ili otvoreni sistem u kojem zatvorenici u zatvoru provode samo radne dane, što im je dodelila katalonska vlada, međutim nakon žalbe tužioca, Vrhovni sud je ukinuo tu odluku.

Zatim je bila planirana reforma krivičnog zakona po kome bi se izmenila definicija pobune, dela za koje su osuđeni na zatvorske kazne od osam do 13 godina, čime bi im se smanjile zatvorske kazne.

I na kraju španska vlada je pokušala da ubrza proces pomilovanja, međutim, sva tri predloga su odbačena, preneo je Tanjug.

Kako se navodi, iako bi pomilovanje vlade moglo da bude najbrži put do slobode, ono je i najkomplikovanije jer je potreban izveštaj Vrhovnog suda koji možda ni do 14. februara neće biti gotov.

Izvor: politika.rs