Nemačka: Automobil uleteo među pešake – četvoro mrtvih, 15 povređenih

Četiri osobe su stradale, uključujući devetomesečnu bebu, a 15 je povređeno kada je čovek u terenskom vozilu uleteo juče u pešačku zonu u jugozapadnom nemačkom gradu Triru, javili su zvaničnici.

Vozač, identifikovan kao 51-ogodišnji Nemac rođen u Triru je uhapšen na licu mesta i vozilo mu je oduzeto, navela je gradska policija.

Osumnjičeni, čije ime nije objavljeno u skladu sa nemačkim zakonoma o privatnosti, nema stalnu adresu i poslednjih dana je živeo u Land Roveru koji mu je prijatelj pozajmio i koji je upotrebljen u napadu, rekao je tužilac Ptere Fricen koji vodi istragu.

Osumnjičenog ispituje policije i biće podvrgnut psihijatrijskoj evaluaciji, rekao je Fricen i dodao da je jedan lekar nedavno preliminarno zaključio da on možda pati od mentalne bolesti.

„Nemamo nikakvu indikaciju da se radi o bilo kakvom terorističkom, političkom ili verskom motivu za napad“, rekao je on novinarima.

Osumnjičeni je takođe konzumirao „ne zanemarljivu“ količinu alkohola pre incidenta i nivo alkohola bio je dosta iznad legalne granice, dodao je tužilac.

Gradonačelnik Volfram Lajbe rekao je da je teško suočiti se sa tim užasnim događajem.

„Ne mogu da shvatim kako neko dobije ideju da se vozi kroz centar grada u terenskom vozilu da ubije ljude. Da ubije ljude, od devetomesečne bebe do 72-ogodišnje žene. Šta su uradili ti ljudi. Samo su hteli da idu u grad u kupovinu i sad su mrtvi“, rekao je gradonačelnik koji je doveden do suza dok je pričao o tome.

Četvoro ljudi je još životno ugroženo u bolnici a još petoro je zadobilo teže povrede dok je šestoro ima lakše povrede, rekao je ministar unutrašnjih poslova te države Rajna-Palatinat Rodžer Levenc.

Ostali ubijeni identifikovani su kao 25-ogodišnja devojka i 45-ogodišnji muškarac iz Trira. Majka bebe je među povređenim u bolnici. Policija je navela da je najstarija žrtva stara 73 godine.

„Ovaj incident je potresao celu Nemačku, rekao je Levenc.

Policija je pozvana nešto posle 14 sati sa izveštajima o napadu.

Levenc je pohvalio bezbednosne snage na reakciji navodeći da su locirali kola koja su stala u sporednoj ulici i priveli osumnjičenog u roku od četiri minuta od dobijanja prvog poziva. Vozač koji je bio sam u kolima pružao je otpor ali ga je policija savladala, naveli su zvaničnici.

Trir, grad sa 110.000 stanovnika je 200 kilometara zapadno od Frankfurta. Poznat je po Rimskoj kapiji (Porta Nigra) koja je blizu mesta incidenta, i kao rodno mesto Karla Marksa, dodaje AP.

Izvor: danas.rs