Nemačka će od putnika tražiti dokaz o imunitetu na kovid

Svi putnici koji dolaze u Nemačku moraće od ovog vikenda da pokažu dokaz o imunitetu na kovid-19, bilo da je reč o sertifikatu o vakcinaciji ili o prethodno preležanoj infekciji, piše danas nemački list „Špigel”.

Najnoviji plan, sadržan u dokumentu ministarstva zdravlja u koji je taj list imao uvida, odraz je rastuće zabrinutosti nemačkih regionalnih i nacionalnih zvaničnika zbog skoka broja slučajeva u turističkim destinacijama, što bi moglo podstaći četvrti talas kada se Nemci vrate kući sa odmora, navodi Tanjug.

„Nivo incidencije u Nemačkoj trenutno je prilično nizak u poređenju sa drugim državama”, navodi se u dokumentu, ali se dodaje da „pojačana turistička aktivnost rizikuje da preokrene taj trend”.

Nemačka sada zahteva negativan test ili dokaz o imunitetu samo od onih koji stižu iz takozvanih „rizičnih područja”, „područja sa visokom incidencijom” i „područja sa varijantama virusa”, koja sada u Evropi uključuju Britaniju, Španiju i Holandiju.

Nemačka je danas registrovala 3.142 nove infekcije, prema podacima „Instituta za infektivne bolest Robert Koh”.

Nakon početnog sporog napretka kampanje vakcinacije, Nemačka je ubrzala taj proces, a do sada je 61,3 odsto populacije primilo najmanje jednu dozu.

Izvor: politika.rs